HomevestiEritreja. Uhićeno 150 kršćana; bojazan od zatvaranja katoličkih škola

Eritreja. Uhićeno 150 kršćana; bojazan od zatvaranja katoličkih škola

Na slici: Svećenik Mussie Zerai potvrdio je postojanje podzemnih zatvora u kojima su smješteni uhićeni, dodavši da su neki od njih zatvoreni u kontejnerima u koje ne dopire sunčeva svjetlost  (AFP or licensors)

Nova uhićenja u kršćanskim zajednicama u zemlji. U julu su zaplijenjene posljednje bolnice kojima upravlja Katolička Crkva. Svećenik Mussie Zerai: „Strahuje se da će se to primijeniti i na škole“

Nakon što su u junu i julu zaplijenile katoličke zdravstvene ustanove u Eritreji, vlasti u toj zemlji nastavljaju s progonom kršćana, te ih je u posljednja dva mjeseca uhićeno najmanje 150. Vijest je o tomu na svojim internetskim stranicama prenijela kršćanska organizacija „World Watch Monitor“. Kako je izvijestila spomenuta organizacija, 23. je juna u Kerenu, drugom najvećem eritrejskom gradu, uhićeno 70 pripadnika jedne manjinske protestantske kršćanske Crkve, među kojima 35 žena i 10 djece.

U junu je u Eritreji uhićeno i pet pravoslavnih svećenika, na što je Daniela Kravetz, posebna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za ljudska prava u toj zemlji, zatražila oslobađanje svih osoba koje su zatvorene zbog svojih vjerskih uvjerenja. Sredinom je kolovoza pak šest eritrejskih državnih službenika uhićeno i odvedeno na sud u glavnom gradu Asmari, gdje je od njih zatraženo da se odreknu svoje vjere.

U vezi s nedavnim događanjima u toj zemlji Afričkoga roga, svećenik Mussie Zerai, podrijetlom iz Eritreje, u razgovoru za našu radijsku postaju objasnio je da eritrejska Vlada tolerira religije koje su već ukorijenjene u zemlji, dok su nove manjinske vjerske zajednice proglašene nezakonitima još 2001. godine. Svećenik je potom potvrdio postojanje podzemnih zatvora u kojima su smješteni uhićeni, dodavši da su neki od njih zatvoreni u kontejnerima u koje ne dopire sunčeva svjetlost.

Don Zerai osvrnuo se također na nedavnu zapljenu ukupno 29 struktura u vlasništvu Katoličke Crkve u Eritreji, uključujući bolnice, klinike i medicinske centre. Kazao je pritom kako postoji bojazan da bi se slično moglo dogoditi sa školama kojima upravlja Katolička Crkva, odnosno s oko 50 osnovnih i srednjih škola te više od sto vrtića. Na kraju je komentirao da će to, posebice za stanovništvo, biti izuzetno velika šteta, jer su i klinike i škole bile u udaljenim, ruralnim područjima, gdje nema druge prisutnosti osim one Katoličke Crkve.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: