Homelokalne vestiEuharistija je prava zaštita u svakom nevremenu

Euharistija je prava zaštita u svakom nevremenu

Proslava blagdana Tijela i Krvi Kristove

Svečanost proslave Tijelova započela je 20. juna zajedničkom molitvom krunice u 17.15 časova, nakon čega je sledila svečana sveta misa, koju je uz koncelebraciju svećenika Beogradske nadbiskupije predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolita beogradski.

Svoju homiliju, mons. Hočevar će započeti pozdravima upućenim prisutnim vernicima, svećenicima, liturgijskim saradnicima i rečima ohrabrenja kojima će naglasiti važnost euharistije: „Euharistija je prava zaštita u svakom nevremenu“, dodavši kako je ujedno i rešenje svih problema. Kako smo se nalazili u danima pripreme na svećeničko ređenje, vlč. Mihaela Sokola, otac nadbiskup nas je pozvao da ove dane iskoristimo u najdubljoj veri za molitvu za svetost svećenika i za nova duhovna zvanja.  Molimo se naime, „da bi svi putnici, svi koji traže, poput Abrahama mogli susresti svećenika“, „kao što je on sreo Melkizedeka“, rekao je nadbiskup. Da, svećenika koji će, nama putnicima, tražiteljima utehe Boga živoga predati reč spasenja, radosnu vest Evanđelja. Isto onako kako je to radio apostol naroda, Sv. Apostol Pavao. „Što primih to vama predadoh,“ naglasio je nadbiskup, dodavši da „trebamo mi svi u tom duhu slaviti svaki euharistijski zbor.“ Otac nadbiskup je ovo naglasio pitanjem kojim se i mi trebamo pitati; „Da li ću ja dovoljno tu tajnu predati ostalima?“ Dakle, moramo se pitati: „Da li ću ja svojoj obitelji predati to otajstvo Euharistije, da li ćemo predati svojoj djeci tu tajnu?“ Euharistija je „naime način Isusovog života, života koji živi za druge“, podvukao je nadbiskup naglasivši i da „ne može se navješćivati Božje kraljevstvo i ozdravljati bez euharistije, euharistije koja je onaj duhovni, neprolazni kruh života, koji smo svi pozvani primiti, i predati drugima. Najveći i najsvetiji sakrament, živi znak Ljubavi Boga za ljude. Mi sa druge strane, iako možda ne mislimo da je vreme u kome živimo istovetno vremenu apostola, živimo u takvom vremenu, u duhovnoj pustoši modernog vremena, u kome je „toliko grijeha na ovome svijetu, toliko neudobnosti, toliko nevremena, toliko poteškoća“, rekao je mons. Hočevar.

„Dan ide prema svom zalazu. Vidimo da puno toga nismo mogli u životu postići… I tako osjećamo, kao da nešto prolazi. Važno je vjerovati u Njega, u Isusa, koji je tu kao dobri pastir“ , dodao je. Važno je zato znati da, „ako imamo živu vjeru u Njegovu prisutnost, moći ćemo uvijek činiti čudesa,“ naglasio je nadbiskup Hočevar, završavajući svoju homiliju rečima: „Milost koju smo primili je milost za druge! Ne za nas same. Da i mi umnažamo kruh Ljubavi, razumijevanja, odgovornosti. Da smo apostoli za sve. I da za sve ljude  današnjice pronađemo riječ Evanđelja, riječ isceljenja.“

Nakon svete mise, održana je tradicionalna Tjelovska procesija, koja je zbog vremenske neprilike održana u crkvi.

(kmc)

FOLLOW US ON: