HomevestiEuropski Mariapoli za jedinstvo među ljudima

Europski Mariapoli za jedinstvo među ljudima

Na slici: Događaj je održan u Dolomitskim Alpama, na sjeveru Italije

Čovječanstvo će imati budućnost samo ako bude ujedinjeno – poruka je europskog Mariapolia, inicijative koja je, u organizaciji Pokreta fokolara, održana prošlih dana na sjeveru Italije

U Tonadicu, mjestu u Dolomitskim Alpama, od 14. jula do 11. augusta održavao se europski Mariapoli, inicijativa koju je, s ciljem promicanja jedinstva među ljudima, organizirao Pokret fokolara, također poznat pod imenom „Djelo Marijino“. U istom je mjestu prije 70 godina, odnosno 1949., nedugo nakon završetka II. svjetskog rata, održan prvi Mariapoli.

Program je tog osobitog ljetovanja u planinama, sa sloganom „Ciljati u visine“, bio podijeljen na četiri tjedna te je održan na različitim jezicima, među kojima i na hrvatskom (drugi tjedan). Prisutni su bili i predstavnici iz Srbije, njih 39. Na susretu je sudjelovalo ukupno 2650 osoba iz Europe i svijeta.

U nedjelju, 11. augusta, na misnom slavlju koje je predvodio nadbiskup Trenta, msgr. Lauro Tisi, sudionici Mariapolia su na različitim jezicima pročitali tekst kojim su izrazili želju da se sposobnosti i vrijednosti njihovih zajednica stave u službu svih ostalih, s ciljem da uzajamno poštovanje među zemljama raste sve dok se ne pretvori u ljubav čiji će se plodovi, kao što su mir i socijalna pravednost; dijeljenje materijalnih, intelektualnih i duhovnih dobara; pažnja prema posljednjima i cjelovita briga o planetu, moći iskusiti svugdje.

Članovi Pokreta fokolara, koji je 1943. godine utemeljila Chiara Lubich, još su 1959. godine sklopili bratstvo te sve narode na zemlji povjerili Blaženoj Djevici Mariji kako bi ona od njih učinila jednu obitelj.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: