HomevestiEvanđeoski smisao Papinog ‘Dana milosrdne ljubavi’

Evanđeoski smisao Papinog ‘Dana milosrdne ljubavi’

Na slici: Papa Franjo na ručku sa siromašnima u pučkoj kuhinji

Papin ‘Dan milosrdne ljubavi’ promiče Talijanska biskupska konferencija u suradnji s kolektom ‘Petrov novčić’, a slavi se najbliže nedjelje 29. junu kao gesta bratstva.

Radosno činiti djela milosrđa onima koji trpe u tijelu i duhu, najautentičniji je način življenja evanđelja. To je potreban temelj kako bi naše zajednice rasle u bratstvu i uzajamnom prihvaćanju – rekao je papa Franjo 18. marta 2018. godine, prije molitve Anđeoskog pozdravljenja, tumačeći smisao milosrdne ljubavi. Ta rečenica upućuje i na razloge za Papin ‘Dan milosrdne ljubavi’ koji promiče Talijanska biskupska konferencija u suradnji s kolektom ‘Petrov novčić’ i koji se najbliže nedjelje 29. junu slavi kao gesta bratstva. Svaki vjernik tako može sudjelovati u Papinom djelu pomaganja najpotrebitijima i crkvenim zajednicama u teškoćama.

Radi se o staroj gesti još iz vremena prve zajednice apostola koja se nastavlja kroz stoljeća, jer milosrdna je ljubav znak raspoznavanja Isusovih učenika: „Po ovom će svi znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge“ (Iv 13,35). Činiti milosrdnu ljubav i upravljati njome na najdjelotvorniji način za Papu je temeljni cilj. Odatle proizlazi i njegova odluka od 28. lipnja 2018. godine da imenuje monsinjora Konrada Krajewskoga kardinalom, koji je već od 2013. godine bio ravnatelj ‘Papinske milostinjarnice’, jačajući tako i za budućnost važnost tog ureda koji promiče pomoć siromašnima.

Mnogo je pothvata koji su pokrenuti kao pomoć onima koji su u potrebi i kardinal Krajewski često ide ulicama Rima kako bi susreo siromašne i beskućnike. To mu je preporučio papa Franjo koji ga je zamolio da „izlazi“, govoreći mu kako u njegovom uredu nema potrebe za radnim stolom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: