Homelokalne vestiEvo nas, Majko…

Evo nas, Majko…

»Evo nas, Majko, tebi poveravamo obnovu i budućnost ovog svetilišta. U tvom zagrljaju možemo puni nade da koračamo u budućnost.« Ovim uvodnim rečima se beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar obratio okupljenima na svečanoj euharistiji 13. maja u katedralnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Na dan kada slavimo Gospu Fatimsku, nadbiskup je, povodom početka obnove katedrale, svečanim misnim slavljem i dobrotvornim koncertom pozvao vernike na molitvu i solidarnost. »Radosni smo što je među nama lični predstavnik Svetog oca, apostolski nuncije u Republici Srbiji mons. Lučano Surijani i njegov savetnik don Filipo Kolnago. Oni su od Svete stolice tražili pomoć za uređenje ovog svetilišta – Marijanuma, pa im stoga zahvaljujem«, rekao je nadbiskup i zatim pozdravio predstavnika Ureda za odnose s Crkvama i drugim verskim zajednicama g. Gavrila Grbana, a preko njega sve ostale državne institucije. Pozdrave je uputio i mnogobrojnim sveštenicima koji su prihvatili ovaj poziv, sve okupljene vernike, a na poseban način one pristigle iz Smedereva i Kraljeva.

»Danas smo zajedno da bismo svi zajedno otkrivali bogatu prošlost ovog zdanja i ove institucije, a po Božjoj volji njihovu još veću budućnost«, naglasio je nadbiskup. »Evo ti Majke; ljudi uzvikuju dok Isus propoveda narodima, ali Isus odgovara onima koji vrše volju Očevu ‒  Evo vam Majke! Taj poziv upućen je i nama«, istakao je mons. Hočevar.

Pomenuo je da su zaštitnici Evrope Sveti Ćirilo i Metodije Bogorodicu nazivali Majkom jedinstva.

Nadbiskup je naglasio da nismo ovde samo zbog toga da bismo se molili Majci Pomoćnici za materijalna sredstva za obnovu katedrale, nego da bismo svi na opipljiv, vidljiv i iskustven način doživeli da je Bogorodica naša Majka i da u tom njenom svetilištu i sadašnje i buduće generacije mogu da dožive Bogorodicu kao svoju Majku.

Ukazao je kako u svima nama postoji strah, a premalo žive predanosti Bogorodici. Stoga nas je pozvao da probudimo u sebi snažno poverenje u Bogorodicu i da ovo svetilište sjaji lepotama, vrlinama, molitvom i poverenjem svih nas koji se u njemu okupljamo.

Poželeo je svima da budemo – kako se kaže u Fatimi – predani Bogorodici, jer samo tako ćemo uživati mir.

Posle euharistijskog slavlja usledio je dobrotvorni koncert Ekumenskog moškog zbora, hora koji pod pokroviteljstvom Beogradske nadbiskupije ima već dugu, višedecenijsku tradiciju nastupanja u ovakvim prilikama. Hor je pod dirigentskom palicom mladog Bratislava Prokića i uz pratnju orguljašice Višnje Dimitrijević izveo program koji će biti sastavni deo koncerata tokom predstojećeg gostovanja u Švajcarskoj, svedočeći o raznolikosti i bogatstvu naše muzičke i kulturne baštine nastale pod uticajem hrišćanskog Istoka i Zapada.

(kmc)

FOLLOW US ON: