HomevestiFrancuski biskupi iskazali razočaranje jer će crkve ostati zatvorene do juna

Francuski biskupi iskazali razočaranje jer će crkve ostati zatvorene do juna

Francuski biskupi izrazili su duboko razočaranje vladinim planom za popuštanje mjera uvedenih zbog koronavirusa, budući da će mise s pukom ostati onemogućene najranije do 2. juna, objavio je Tablet, a prenosi Bitno.

Francuska biskupska konferencija u izjavi je navela kako “žali što je katolicima i drugim vjernicima u zemlji nametnut taj datum” te istaknula kako bi s preporučenim sigurnosnim mjerama širenje virusa na misama bilo spriječeno.

Crkva se nadala da bi se mise s pukom mogle nastaviti na Duhove, 31. maja, kada bi se krstili katekumeni kojima je to bilo onemogućeno na misi Uskrsnog bdjenja.

Predsjednik biskupske konferencije, nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort, naglasio je kako će biskupi poštivati vladinu odluku, ali i istaknuo kako nije “jako sretan” što je molba Crkve da se vjerska okupljanja omoguće prije početka lipnja “jednostavno gurnuta u stranu”.

“Sakramentalni i liturgijski život nije razonoda bez koje se lako može”, rekao je Moulins-Beaufort novinarima dodavši kako je jednostavnije organizirati prilagodbu crkvi negoli javnog prijevoza.

Moulins-Beaufort je kazao i kako su mnogi svećenici i laici vršili pritisak kako bi se ranije podigla zabrana održavanja misa s pukom, ali i istaknuo kako nije primjereno govoriti da je riječ o “vjerskom progonu”, budući da to “nije obazrivo prema ljudima koji su uistinu progonjeni, zatvarani i mučeni”.

Drugi biskupi bili su još eksplicitniji u svojim kritikama, predvođeni nadbiskupom Pariza koji je istaknuo kako su “iznimno razočarani” ovakvom vladinom odlukom. “Oni nam ne vjeruju. Zašto dućani, manji muzeji i multimedijske knjižnice mogu biti otvoreni, a crkve ne mogu? To nema nikakvog smisla.”

Nadbiskup Rouena, Dominique Lebrun, rekao je kako je sloboda bogoštovlja postala “posljednja rupa na svirali francuske nacije”, dok je biskup Nanterrea, Matthieu Rougé, rekao kako se boji da je ovo posljedica “općeg antiklerikalnog stava”, a posebice “antikatoličkog”.

Slično nezadovoljstvo istaknuli su i drugi biskupi, no teško da će svojim prigovorima uspjeti promijeniti odluku francuskih vlasti.

Francuska ima preko 132 tisuće potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom te preko 25 tisuća smrtnih slučajeva, što je svrstava u sam vrh europskih i svjetskih zemalja, javlja Bitno.

FOLLOW US ON: