HomevestiFrancuski biskupi podržali prosvjed protiv revizije zakona o bioetici

Francuski biskupi podržali prosvjed protiv revizije zakona o bioetici

Na slici: Pariz, 6. oktobra 2019.  (ANSA)

Francuski su biskupi podržali prosvjed „Marchons enfants“, održan u nedjelju, 6. oktobra, u Parizu, kojim je dio građana Francuske izrazio nezadovoljstvo predloženim izmjenama Zakona o bioetici

Glasanje o izmjenama spomenutoga zakona trebalo bi se održati u Nacionalnoj skupštini 15. oktobra. Građani mogu slobodno prosvjedovati – izjavio je za Agenciju SIR nadbiskup Éric de Moulins-Beaufort, predsjednik Francuske biskupske konferencije, te napomenuo da su biskupi već usmjerili pažnju na težinu onoga o čemu će se odlučivati.

Razlozi za prosvjed odnose se ponajviše na znanstvena istraživanja na embrijima, potom na medicinski potpomognutu oplodnju u slučaju istospolnih parova ili žena koje nemaju partnera, te na surogat majčinstvo, iako se ono ne pojavljuje u tekstu novoga zakona. Ulični je prosvjed način kao svaki drugi na koji se može izraziti vlastito političko mišljenje – istaknuo je nadbiskup de Moulins-Beaufort i dodao da, bez obzira na ishod prosvjeda i završnoga glasanja o spomenutom zakonu u Nacionalnoj skupštini, na tom argumentu ne završava ni rad Crkve ni zauzimanje katolika u poticanju na življenje života u svoj punini njegove ljepote.

Unatoč različitim doprinosima, svjedočanstvima i nacionalnoj raspravi o reviziji toga zakona, udruge imaju dojam da politički svijet nije ozbiljno shvatio ono što je rečeno. Građani stoga žele da se čuje njihov glas i shvate razlozi njihove zabrinutosti – kazao je nadbiskup, upitavši se potom ima li mjesta za promjenu smjera. Neki su se zastupnici počeli kolebati, čega do sada nije bilo.

Senat će također obaviti svoj posao, a rasprava će započeti u siječnju – napomenuo je nadbiskup de Moulins-Beaufort te od zastupnika i senatora zatražio da dobro razmisle o svojoj odluci. Potpuno razumijemo patnju onih koji ne mogu imati djecu, ali recimo ponovno da na tu bol ne možemo odgovoriti pretvaranjem prokreacije u proizvodnju. Sviđalo nam se to ili ne, ovaj nas zakon vodi prema tome – zaključio je predsjednik Francuske biskupske konferencije.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: