HomevestiFranjevačka jednadžba od milijun dolara

Franjevačka jednadžba od milijun dolara

Peter Tabichi, franjevac te profesor matematike i fizike, bio je među desetero finalista iz različitih zemalja svijeta koji su izabrani za godišnje međunarodno natjecanje kojemu je cilj utvrditi vrijednost profesorskog zanimanja.

Fra Peter Tabichi izabran je za najboljeg učitelja na svijetu i pritom osvojio nagradu od milijun dolara. Ovaj profesor matematike i fizike nagrađen je za svoj rad i postignuća u školi koja se nalazi u zabačenom području kenijske Velike rasjedne doline. Naime, brojni učenici nemaju knjige ni uniforme, stoga tridesetšestogodišnji Peter daje 80 posto svoje plaće za siromašne učenike omogućavajući im bolje školovanje.

„Nije sve u novcu“, kaže fra Peter čiji učenici dolaze iz ugroženih obitelji, a mnogi od njih su siročad. Franjevac ističe da grupa od 70-ak i više učenika posjeduje samo jedno računalo. Usto, mnogi u školu moraju pješice i po nekoliko kilometara.

Primajući nagradu, franjevac je rekao: “Ovdje sam isključivo zbog uspjeha mojih učenika. Ova nagrada im pruža priliku. Ona poručuje svijetu da mogu sve.”

Fra Peter Tabichi osvojio je nagradu za najboljeg učitelja na svijetu, a bio je jedan od 10 tisuća nominiranih iz 179 zemalja svijeta.

(hkm/kmc)

FOLLOW US ON: