Homelokalne vestiFranjevački provincijal Bosne Srebrene u poseti Beogradu

Franjevački provincijal Bosne Srebrene u poseti Beogradu

Fra Zdravko Dadić franjevački provincijal Bosne Srebrne je u posetu Beogradu došao zbog ustoličenja novog beogradskog nadbiskupa mons. dr. Ladislava Nemeta, a ovom prilikom posetio je i samostan franjevaca koji deluju u Beogradu te predvodio euharistijsko slavlje u crkvi sv. Ante u Beogradu, na treću nedelju adventa 11. decembra. Uz provincijala Dadića koncelebrirali su fra Vinko Sičaja, provincijski ekonom i jedan od definitora provincije, fra Ilija Alandžak gvardijan samostana u Beogradu i župnik župe sv. Ante kao i fra Benedikt Vujica, samostanski vikar.

Fra Ilija je u svom uvodnom pozdravu, izkeao pozdrav i dobrodošlicu gostima te zahvalio provincijalu na poseti.

Ovom prilikom fra Zdravko predvodio je i molitvu paljenja treće adventske sveće, a u prigodnoj propovedi prisutnim vernicima približio je i sam značaj ove treće nedelje kao i samu simboliku ove sveće. Treća nedelja adventa predstavlja nedelju radosti. Radosti i iščekivanja rođenja Spasitelja sveta. Svetlo koje pruža ova sveća je sve jače, a u zajedništvu sa prethodne dve one čine celinu i obasjavaju put i predstavljaju gorljivu nadu iščekivanja. Fra Zdravko istakao je još jednu dimenziju ove radosti. Jedna od njih je radost sa kojom ljudi išekuju Isusa ali radost svakog pojedinca je ipak nešto drugo. Zaista radostan, srećan čovek treba da prepozna da je izvor radosti sam Bog i da se ustvari ona meri u trpljenju i nošenju vlastitog krsta kroz život. Jer upravo kao što je i sam Isus, radosno nosio svoj krst tako i problemi i teškoće koje predstavlaju krstove koje svaki čovek konstantno nosi, trebaju da postanu radost. Zaključivši svoju propoved rečima: „Braćo i sestre, ovo je vreme kada postavljamo prava pitanja; vreme  kada smo u dubokoj molitvi, kada dopuštamo da naš život preuzme svetlo. A to znači da postavljajući pitanja išćekujemo i promišljamo odgovor i na taj način dopuštamo da nam Bog zaista u svojoj punini da odgovore na pitanja“.

Na kraju misnog slavlja decu ove župe posetio je sveti Nikola i prigodnim poklonima nacrtao osmehe na lica mališana.

Da podsetimo fra Zdravko Dadić je novi provincijal Franjevačke provincije sv. Križa – Bosne Srebrene. Za provincijala je izabran 27. aprila ove godine. Rođen je u Gradačcu 8. maja 1966. godine. Osnovnu školu završio je u Tramošnici, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom. Nakon završenog Filozofsko-teološkog studija u Sarajevu 1992. godine, za sveštenika je zaređen 20. jula iste godine u Livnu. Nakon ređenja obavljao je službe u Vitezu, zatim u Dubravama. Član je druge Sinode Zagrebačke nadbiskupije. Nakon obavljenih službi u Zagrebu, postao je provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

 

Marija Antonela Kanelić

 

FOLLOW US ON: