HomevestiFranjevci slave 800 godina prisutnosti u Svetoj zemlji

Franjevci slave 800 godina prisutnosti u Svetoj zemlji

Na slici: Jeruzalem

Ova je godina posebno značajna za franjevce, zato što je prije 800 godina sveti Franjo došao u Svetu zemlju kao hodočasnik i svjedok mira te boravio u njoj do 1220. godine

U Jeruzalemu je jučer, u sjedištu Kustodije Svete zemlje, otvoren kongres posvećen 800. godišnjici susreta svetog Franje Asiškog i egipatskog sultana Maleka al-Kamila. Uvodni je govor održao Francesco Patton, kustos Svete zemlje, nakon čega je uslijedilo izlaganje dr. Bartolomea Pironea, profesora arapskog jezika i književnosti, pod naslovom „Susret Franje i sultana kroz arapske izvore“.

Kustos je Svete zemlje u pozivu za sudjelovanje na tom događaju istaknuo da je 2019. godina posebno značajna za franjevce, zato što je prije 800 godina sveti Franjo došao u Svetu zemlju kao hodočasnik i svjedok mira i boravio tamo do 1220. godine, prije povratka u Italiju. Dok je bjesnio Peti križarski rat te se činilo da je moguć jedino govor oružjem, sv. Franjo Asiški nadišao je granice rata i nadvladao logiku sukoba civilizacija, jednostavno slijedeći božansko nadahnuće koje ga je navelo da vjeruje u mogućnost bratskog susreta sa svim stvorenjima – poručio je fra Francesco Patton.

Kustos Svete zemlje također je napomenuo da je, zahvaljujući susretu sa sultanom al-Kamilom i dugom boravku u Svetoj zemlji, sv. Franjo mogao razviti metodu evangelizacije koja se temelji na svjedočanstvu života i navještaju Riječi. Ta metoda već osam stoljeća, preko Kustodije Svete zemlje, nadahnjuje i vodi franjevačku prisutnost na Bliskom Istoku – istaknuo je Francesco Patton, dodavši da su franjevci pozvani odvažiti se na uspostavljanje odnosa s drugima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: