Homelokalne vestiGodišnjica upokojenja nadbiskupa Perka.Trajno bogatstvo je samo u Bogu

Godišnjica upokojenja nadbiskupa Perka.Trajno bogatstvo je samo u Bogu

U četvrtak 20. februara navršilo se 12 godina otkako se preselio u večnost nekadašnji beogradski nadbiskup dr Franc Perko. Tim povodom služena je sveta misa u Crkvi Krista Kralja, koju je predvodio generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević uz koncelebraciju nekoliko redovnika i svećenika iz Beograda.

Mons. Kovačević je naglasio da je ta sveta misa pre svega zahvalnost pokojniku za mudro vođenje Nadbiskupije za vreme velikih transformacija u društvu i Crkvi.

U homiliji je mons. Kovačević okupljene vernike podsetio da će od naredne srede započeti korizmeno vreme, a Evanđelje tog dana sve nas, kako je rekao,: upravo upućuje na suštinu hrišćanskoga života. Glavno pitanje pritom je: A šta ti kažeš, ko sam ja? To pitanje je postavljeno svima nama danas, naglasio je mons. Kovačević i dodao da nas ono upućuje na Gospoda koji je naš spasitelj, a da spasenje isto tako treba da želimo drugome. U tom svetlu možemo da posmatramo i život pokojnog nadbiskupa Perka. Za vreme svog biskupskog služenja prošao je kroz teško i vrlo izazovno razdoblje. Pojam mira i dijaloga – za koji se pokojni dr Perko najviše zalagao – činio se tada utopijom, naglasio je don Aleksandar. Ipak, nadbiskup je ostao ovde i svojom prisutnošću hrabrio povereno mu stado i molio za njega. Svakog dana svog života odgovarao je na navedeno Isusovo pitanje i u njemu nije nestajalo nade. I uprkos rizicima ostao je veran pastir sve do kraja. Možemo reći da mu se nije ispunila nijedna želja s kojom je, kao vrsni profesor ekumenske teologije, došao u Beograd. Ali razumeo je da Bog nikad neće napustiti svoje stado, u to vreme gotovo prepolovljeno, a sve što je ostalo neostvareno ‒ dr Perko je prepuštao Bogu.

Pokojni nadbiskup našao je konačno svoj dom prema kojem je u svojoj veri čeznuo. Živeo je skromnim ali unutrašnje bogatim životom. Razumeo je da je trajno bogatstvo samo u Bogu ‒ zaključio je svoju homiliju župnik Krista Kralja i pozvao da se te večeri molimo za našeg pokojnog nadbiskupa i za sve nas: da bismo se kao on bogatili u Bogu i s Bogom.

(kmc)

FOLLOW US ON: