HomeNadbiskupovi govoriGovor mons. Ladislava Nemeta, novoimenovanog beogradskog nadbiskupa i metropolita na proglasu njegova imenovanja beogradskim nadbiskupom i metropolitom, 5.11.2022.

Govor mons. Ladislava Nemeta, novoimenovanog beogradskog nadbiskupa i metropolita na proglasu njegova imenovanja beogradskim nadbiskupom i metropolitom, 5.11.2022.

Zahvaljujem Svetome Ocu Franji na mojem imenovanju beogradskim nadbiskupom i metropolitom, na povjerenju koje mi je ukazao.

Dragi oče Nadbiskupije, dragi svećenici, redovnici, redovnice iz Beogradske nadbiskupije i iz Zrenjaninske biskupije, nakon 104 godine u zgradu u kojoj je danas smješten Ordinarijat, ponovno dolazi živjeti jedan Mađar. Nekada je tu živio ambasador Austro-ugarske koji je bio Mađar. Drago mi je da sam ovdje.

Moram priznati da nije lako prihvatiti ovakvu službu. Međutim, kada Papa zove onda čovjek i kaže da. Bilo mi je teže 2008. godine prihvatiti da kao redovnik, ali novi biskup, dođem u Zrenjanin. To je za redovnika bilo nešto novo. Ovoga puta imao sam malo više vremena za razmišljanje. Nadam se da moja Zrenjaninska biskupija koju sam vodio do sada i koju ću voditi i dalje dok Sveta Stolica ne odluči drugačije, da će ta biskupija razumjeti razloge zašto ju teškim srcem napuštam. Za mene su u četrnaest i pol godina u Zrenjaninu stvorili sliku mjesne Crkve koja će me pratiti do kraja života i nikada neću zaboraviti Zrenjanin. Tu će pomoći i činjenica da sam od danas i metropolit, a tu nas veže i Subotička biskupija i zahvaljujem se dijecezanskom upravitelju Suboptičke biskupije što je danas došao na proglašenje ovoga dekreta Svete Stolice. Isto tako kada bude imenovan novi Zrenjaninski biskup, mi ćemo svakako surađivati. Zrenjanin će ostati i u mom srcu i mojem krugu možda ne zadaća i zadataka, ali interesa da.

Dragi oče Nadbiskupe, zahvaljujem se, kao što je već i Sveta Stolica učinila, ali i ja ti želim zahvaliti za dvadeset dvije godine službe koje si poklonio ovoj mjesnoj Crkvi. Te godine bile su prepune rada, inicijativa i svega što smo vidjeli. Ako pogledamo kako je izgledala Nadbiskupija kada si stigao, kada pogledamo na sve zajednice, jako puno si učinio i hvala ti za to u moje ime, a sigurno da Bog ima hvalu koje će ti u svoje vrijeme zasigurno dati. Zahvaljujem ti i za dvadeset dvije godine rada kao predsjedniku Caritasa Srbije i Caritasa Beogradske nadbiskupije. Taj rad će ostati upisan velikim slovima posebno za vrijeme poplava i migranata u Srbiji jer si pokazao jaku logističku snagu i sve dobro organizirao zajedno sa crkvenim ljudima i ljudima javnog života.

Posebno pozdravljam sve svećenike Beogradske nadbiskupije s kojima ću zajedno surađivati. Pozdravljam i laike, narod Božji, s kojim ću usko surađivati i pokušati širiti evangelizaciju na ovim područjima i pozivam sve na moje ustoličenje koje će biti 10. decembra 2022. godine u 11 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu.

FOLLOW US ON: