HomevestiHonduraški biskupi pozvali političare da iskorijene nejednakosti i korupciju

Honduraški biskupi pozvali političare da iskorijene nejednakosti i korupciju

Valja se približiti honduraškoj stvarnosti i ponuditi prijedloge za obustavu nejednakosti, isključivanje i korupcije u zemlji – stoji u božićnoj poruci Honduraške biskupske konferencije, koja je objavljena pod naslovom „od Betlehema do Nazareta“.  U dokumentu, koji je objavila agencija Fides, biskupi tvrde da će 2017. biti „politička godina“, jer se 12. marta održavaju stranački, a u oktobru opći izbori.

Biskupi žele da se budući kandidati za izborna zaduženja „približe pučkoj stvarnosti kako bi mogli analizirati, predložiti i ponuditi rješenje za iskorjenjivanje nejednakost i isključivanja te kako nas kane osloboditi od korupcije. Svima sretna politička godina – stoji  u poruci – Dobra godina ako građani prihvate odgovornost za opće dobro, ako objasne prijedloge i projekte za nadziranje onoga što se obećava i ako ne dopuste da ih zanesu obećanja ili zavodljive riječi koje mogu oduševiti.

U zaključku poruke, biskupi izražavaju zabrinutost zbog „boli“ koju žive mnogi građani Hondurasa, poglavito djeca „primorana na iseljavanje, tijekom putovanja izvrgnuta izrabljivanju i nasilju, slabo plaćena u zemljama kamo dođu, koju kriminalizira bahatost onih koji se bogate njihovim radom. Biskupi se stoga obvezuju „ojačati“ Pastoral ljudske mobilnosti, da djeci i mladima koji odlaze „ranjivi i bez glasa“ stigne „ljubav i blizina cijele zajednice“.

Prema službenim podatcima, 10.468 honduraških maloljetnika je bez pratnje u 2016. godine uspjelo prijeći granicu između Meksika i Sjedinjenih Država, 93,5% više nego 2015. godine, kada je u Sjedinjene Države ušlo 5.409 honduraške djece.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: