Homelokalne vestiHvarski biskup mons. Palić: „Biti mudar danas znači gledati stvarnost Božjim očima“

Hvarski biskup mons. Palić: „Biti mudar danas znači gledati stvarnost Božjim očima“

Proslava Snježne Gospe u Biskupijskom svetištu Gospe Tekijske u Petrovaradinu

U ponedjeljak, 5. 8. 2019., u biskupijskom svetištu Gospe Tekijske, svečano je proslavljen blagdan Snježne Gospe – Velike Tekije. Tradicionalno su slavljena 4 euharistijska slavlja, 8.00 sati na njemačkom jeziku, 9.00 sati na mađarskom jeziku, te na hrvatskom jeziku u 11.00 i 19.00 sati. Sama činjenica da se euharistijska slavlja slave na nekoliko jezika, svjedoči da proslava Gospe Tekijske želi okupiti sve vjernike, bez obzira na jezik kojim govore, što je jasno svjedočanstvo jedinstva Katoličke Crkve, sabrane iz svakog plemena, jezika, puka i naroda (usp. Otk 5, 9). O tome nam također svjedoči veliki broj hodočasnika koji je, predvođen svojim pastirima, pristigao iz župa Srijemske biskupije, Beogradske nadbiskupije, Subotičke biskupije, te vjernika iz Hrvatske, kao i vjernika istočnog katoličkog obreda.

Svečano pontifikalno euharistijsko slavlje, u 11.00 sati, predslavio je msgr. Petar Palić, hvarski biskup, u zajedništvu s msgr. Đurom Gašparovićem, srijemskim biskupom, te msgr. Stanislavom Hočevarom, beogradskim nadbiskupom i metropolitom, mons. Fabijanom Svalinom, ravnateljem Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa, vlč. Ivanom Rajkovićem, rektorom biskupijskog svetišta Gospe Tekijske, te brojnim svećenicima koji su doveli svoje župljane na hodočašće.

Prije početka euharistijskog slavlja, sve nazočne – biskupe, svećenike i vjernike – pozdravio je rektor tekijskog svetišta, vlč. Ivan Rajković, poželjevši dobrodošlicu u staro srijemsko svetište.

Započinjući euharistijsko slavlje, msgr. Petar Palić, pozvao je sve okupljene da se još jednom približe Bogu i a svoj život stave pod zagovor stoljetne čuvarice Srijema i srijemskog svetišta.

U nadahnutoj homiliji, msgr. Petar Palić, je pozvao sve prisutne na razmišljanje o kvaliteti vjerničkog života, gdje nam je Blažena Djevica Marija velikim uzorom. Ona prihvaćajući Božji plan Spasenja postaje donositeljica Boga, Spasitelja, Mudrosti. To je put vjere kojim se i mi trebamo uputiti, te put koji će nas dovesti do potrebne mudrosti i straha Božjeg.

…Svrha obrazovanja u drevnom Izraelu bila je prepoznati i priznati redoslijed svijeta i živjeti u strahu Božjem. Živjeti u strahu Božjem ne znači bojati se Boga, nego znači toliko ljubiti Boga da trajno čuvam njegove riječi i zapovijedi da ih ne želim prekršiti. Knjiga Sirahova uči i nas danas mudrosti. A biti mudar danas znači gledati stvarnost Božjim očima.

…onaj tko slijedi mudrost, tko ju traži, tko živi po nauku mudrosti, on u sebi živi na sliku Božju i pokazuje Božju istinu u svom životu. Onaj, naprotiv, tko ne slijedi nauk mudrosti, on živi u laži, u neistini, hodat putem smrti, koja obuzima njegovo srce. Stoga nas mudrost uči živjeti život dostojan čovjeka, odnosno život koji je vođen svjetlošću koja dolazi od Boga, njegovom istinom i njegovom Riječju.

…Bog izabire Mariju, djevojku u zemlji na margini, u neznatnom mjestu, u jednostavnoj i nepoznatoj kući, u svakidašnjoj obitelji. Marija je izabrana ostvariti Božji plan, po kojemu će vječni Bog postati smrtni, nebeski postaje zemaljski. Marija ne može objasniti situaciju. Anđeo joj objašnjava, uklanja joj strah, govori joj što Bog čini s njom. Marija je žena koja vjeruje. Marija je izabrana da rodi dijete o kome se govori tako veliko.

…Marija je žena koja je izabrana da donese Boga u svijet. Nebo ne ostaje zatvoreno u sebi. Bog se objavljuje, ne ostavlja ljude prepuštene njihovoj sudbini. Marijin život potiče i pitanje u našem srcu: nosimo li mi Boga danas ovom našem svijetu? Jesmo li kadri u tami pružiti svjetlo, onima koji ne poznaju put pomoći da pronađu put.

Okupljeni danas ovdje u svetištu Gospe Tekijske želimo moliti Marijin zagovor, da nas po njezinu zagovoru Gospodin oslobodi straha, kako bismo živjeli svoj život u punini i bili spremni ostvariti poslanje koje nam Bog daje. Znamo da strah paralizira i tamo gdje je strah nema slobode.

Danas želimo moliti Marijin zagovor kako bismo u poniznosti svoga srca mogli prihvatiti poticaje Duha Božjega, pa i onda kad u potpunosti ne razumijemo Božji plan s nama i kad on ne odgovara našoj predodžbi.

Marijin zagovor želimo moliti i kako bismo u vjeri i radosti prihvatili Božju volju”, poručio je između ostalog vjernicima mons. Palić.

 

Euharistijsko slavlje, svojim pjevanjem su animirali vjernici, članovi župskog zbora župe Prevseto Trojstvo iz Srijemskih Karlovaca.

 

Na koncu euharistijskoga slavlja, svoju pastirsku riječ, uputio je msgr. Đuro Gašparović. Kroz pozdrav i dobrodošlicu u drevno tekijsko svetište, msgr. Gašparović je izrazio svoju radost zbog svjedočanstva vjere koje pokazujemo i kroz ovo hodočašće.

Uz njega, svoju riječ je uputio msgr. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolita. Pozdravljajući sve hodočasnike, pozvao je da se ugledamo na tako brojne vjerske primjere. Prilika za to nam je i mjesec kolovoz u kojem se već nalazimo.

Euharistijsko slavlje je završeno svečanom procesijom, u kojoj je lik Majke Božje Tekijske svečano unesen u crkvu.

(Ivica Zrno/kmc)

FOLLOW US ON: