Homelokalne vestiI Tri Kralja dođoše…

I Tri Kralja dođoše…

Na vigiliju svetkovine Bogojavljenja – sv. Tri Kralja, 5. januara, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar posetio je Niš gde je predvodio i sv. Misno slavlje

U župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa u Nišu okupio se veliki broj vernika, a posebno je lepo bilo videti među njima puno dece i mladih. Kao i svake godine, uoči svetkovine Bogojavljenja, blagoslovena je voda koja će se tokom cele godine koristiti za blagoslov.

U svojoj propovedi nadbiskup je okupljenima na euharistijskom slavlju, osvrćući se na ulogu mudraca koji su s istoka došli pokloniti se novorođenom Kralju, podvukao bitnost posmatranja znakova u vremenu, kako ondašnjih koji su bili prepoznati od mudraca, tako i znakova koje nam Bog šalje svakodnevno u našem vremenu. „Mi kršćani, svakodnevno smo pozvani da budemo vesnici mira, pronositelji radosne vesti spasenja i ljubavi kojom nas je samo Bog zamilovao, dajući nam svog Jedinorođenca da uzme udeo u našem zemaljskom putu. Stoga je veoma bitno i važno da posmatrajući znakove u našem vremenu, kao nekoć mudraci, znamo svedočiti našu veru ljubavlju Božjom i da budemo u današnjem vremenu zvezda koja pokazuje ispravan put svima oko nas“, rekao je nadbiskup Hočevar.

Nakon sv. Mise, kao deo tradicije španskog naroda, održana je kratka predstava koja je prikazala delove od Utelovljenja do dolaska Kraljeva i prinosa darova novorođenome Kristu. Sve to je propratio i dečiji hor koji je izvodio prigodne Božićne pesme. Po običaju, Kraljevi nisu doneli poklone samo novorođenome Bogodetetu, već su svi mališani niške župe ovom prigodom dobili poklone od Kraljeva.

Prethodno, preuzvišeni otac Nadbiskup sreo se u eparhijskom dvoru i sa Njegovim Preosveštenstvom, vladikom niškim, gospodinom Arsenijem. U prijatnom razgovoru, sabraća u episkopatu razmenili su iskustva i probleme s kojima se dve sestrinske Crkve susreću u današnje vreme i iskoristili priliku da izreknu svoje čestitke jedan drugome u povodu najradosnije svetkovine celog kršćanskog sveta – Božića.

(kmc)

FOLLOW US ON: