HomevestiIndija. Napadnuta katolička škola u državi Jharkhand

Indija. Napadnuta katolička škola u državi Jharkhand

Na slici: Jedna od prostorija u Kolegiju sv. Ivana Berchmansa nakon napada

Prošlih je dana skupina od oko 500 ljudi napala isusovački kolegij u indijskoj saveznoj državi Jharkhand. Pretpostavlja se da je riječ o hinduističkim ekstremistima

Kako je prenijela Agencija AsiaNews, svjetina je došla u prostor kolegija naoružana štapovima, lancima, željeznim šipkama, noževima i pištoljima te je pretukla skupinu učenika. Pritom su teško ozlijeđena dva dječaka i život su im spasile redovnice, zaposlene u školi, koje su stale između njih i napadača. Ravnatelj i cijelo osoblje bili su šokirani i nemoćni. Nikakav trud nije uspio smiriti gomilu – kazao je za Agenciju AsiaNews jedan od otaca isusovaca.

Kolegij je podnio prijavu u kojoj se spominju imena 26 učenika koji su predvodili gomilu. Učinjena šteta procijenjena je na 1,5 milijuna rupija, odnosno oko 20.000 eura. Uprava kolegija poslala je apel pravosudnim tijelima, guverneru i premijeru države Jharkhand, potom predsjedniku Nacionalnog povjerenstva za ljudska prava i predsjedniku Nacionalnog povjerenstva za manjine, tražeći da se hitno poduzmu mjere protiv agresora.

Pomoćni biskup Ranchija, mons. Theodore Mascarenhas, u razgovoru se za indijski program Vatikanskoga radija obratio vlastima, upitavši ih je li riječ o tome da ne mogu ili ne žele kontrolirati svjetinu. Upitao se također ima li Vlada moć zaustaviti one koji ubijaju, ranjavaju ili prisiljavaju druge da izvikuju hinduističke slogane. Na kraju je rekao da trpi, ali se ne boji, zaključivši da se oni koji vjeruju u Krista ne boje te da stoga moraju biti hrabri.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: