HomevestiIzbjeglička kriza. Meksička vojska na granici s Gvatemalom

Izbjeglička kriza. Meksička vojska na granici s Gvatemalom

Na slici: Most na granici između Gvatemale i Meksika (okobar 2018.)  (AFP or licensors)

Predsjednik Donald Trump povukao je prijetnju da će od 10. juna nametnuti nove carine ako Meksiko ne poveća kontrolu nad migracijskim tokovima prema Sjedinjenim Američkim Državama, nakon što su meksičke vlasti pozitivno odgovorile na njegove zahtjeve

Meksiko je najavio raspoređivanje šest tisuća postrojbi Nacionalne garde na granici s Gvatemalom kako bi se zaustavio protok migranata prema Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je stigla manje od 24 sata nakon blokiranja bankovnih računa osoba koje su, kako su priopćile meksičke vlasti, navodno sudjelovale u trgovini migrantima i organizirale ilegalne karavane na putu prema SAD-u.

Predsjednik SAD-a, Donald Trump, prošlih je dana zaprijetio povećanjem carina na svu robu iz Meksika za 5%, koja bi se postupno povećavala do 25%. Riječ je o ekonomskoj mjeri usmjerenoj na, kako je sam objasnio u „twitter“ poruci, zaustavljanje ilegalne imigracije. S obzirom na to da je postignut dogovor s meksičkim vlastima, predsjednik Trump odustao je od najavljene mjere.

U vezi s izbjegličkom krizom u Srednjoj Americi, talijanska novinarka dnevnoga lista „Avvenire“ Lucia Capuzzi za našu je radijsku postaju rekla da je stanje na tom području obilježeno kaosom i velikim nasiljem. Ni zidovi ni kontrole ne zaustavljaju protok migranata; ljudi i dalje polaze na put i povećava se broj onih koji završe u rukama organiziranoga kriminala – kazala je Capuzzi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: