Homelokalne vestiJedanaesti utorak pobožnosti sv. Antunu i predavanje o Frami i Franjevačkom svetovnom reda

Jedanaesti utorak pobožnosti sv. Antunu i predavanje o Frami i Franjevačkom svetovnom reda

U Župi sv. Antuna u Beogradu, u utorak 23. maja, na 11. utorak u okviru pobožnosti 13 utoraka u čast Sv. Antunu Padovanskom,  svečano misno slavlje predvodio je fra Davor Petrović, gvardijan samostana Sv. Franje u Gučoj Gori, na kraju kojega je održao kratko predavanje o franjevačkoj mladeži – Frami i Franjevačkom svetovnom redu -OFS.

Uz predsedatelja, koncelebrirali su fra Ilija Alandžak gvardijan samostana sv. Antuna u Beogradu i župnik istoimene župe, vlč. Mihael Sokol, katedralni župnik, direktor Pastoralnog centra i rektor Marijanuma i fra Benedikt Vujica, ekonom i vikar samostana Sv. Antuna u Beogradu.

Na samom uvodu u misno slavlje predsedatelj je podstakao sve prisutne vernike da upravao u zajedništvu postaju zaista Isusovim učenicima, učenicima koje Isus iznova i iznova hrabri, daje im svog Duha Branitelja, svoju majku Mariju kao i druge darove poput svetaca kao što je Sv. Antun, ne bi li na taj način postali svedoci svoje vere.

Svoju uvodnu misao fra Davor nastavio je i u svojoj propovedi u kojoj je govorio o samoj temi ovog utorka – Majci Božjoj ali i o Sv. Antunu za čiji se dan vernici i spremaju kroz ovu duhovnu obnovu i pripremu. Ova dva velika sveca, predstavljaju univerzalne svece koje slave svi ljudi širom sveta bez obzira na nacionalnost, boju kože ili jezik. „ Mnoga svetišta su upravo posvećena njima. Zašto? Zato što smo mi vernici prepoznali u njima uzore naše vere, videli smo kako oni i na koji način su oni ljubili Krista i što su sve bili spremni da pretrpe kako bi Krista i Njegovu veru proširili svim narodima, a to nije bilo nimalo lako“ rekao je fra Davor.

Propovednik je naglasio da su ovi sveci bili oličenje i primer onoga što znači biti dobar čovek i po njihovoj dobroti i ljubavi koju su širili oko sebe, ljubavi do samog Isusa i svakog čoveka koji je stvoren na sliku Božju lako ih je bilo prepoznati. Lako je bilo prepoznati i reći da su oni zaista dobri ljudi, ali kako je to i propovednik istakao „lako je prepoznati dobrog čoveka, ali je teško biti dobar čovek“, jer ta sama rečenica – biti dobar čovek, podrazumeva žrtvu i trud i nije uvek laka ali sa uzorima kao što su Blažena Djevica Marija i Sv. Antun ta žrtva postaje večna nagrada.

„Ono što ozdravlja čoveka nije izbegavanje patnje i bežanje od bola i bežanje od drugih. Od čega dakle bežimo braćo i sestre? Isus nije bežao od svoga križa, i Sv. Franjo je bežao ali je prepoznao Božju ljubav. Sposobnost prihvatanja duše je najteža zadaća i vežba za nas kršćane i u njoj sazrevamo i nalazimo smisao pomoću zajedništva sa Kristom koji je patio neizmerno, ljubavlju za nas koji smo upoznali Isusa i koji u njega verujemo. Mi moramo patiti neizmerno u ljubavi i učiniti sve iz ljubavi jedni za druge“ ohrabrio je propovednik.

Na samom kraju misnog slavlja fra Ilija Alandžak, zahvalio se predsedatelju na nadahnutim rečima koje je uputio u propovedi kao i zajedništvu za oltarom. Nakon čega je za sve zainteresovane vernike usledilo kratko predavanje, tačnije predstavljanje Frame i Franjevačkog svetovnog reda.

Fra Davor, koji je održao ovo predavanje, bio je povincijski duhovni asistent za Framu i OFS, te je u izlaganju ohrabrio sve one koji žele da osnuju i da se priključe Frami i OFS-u da to zaista i učine. Prisutnim vernicima objasnio je opšta pravila za osnivanje i protumačio delove Statuta koji postoje. Naglasivši da broj nije bitan već da je bitna želja i žar koji postoje u srcima vernika s obzirom na samu činjenicu da je Katolička Crkva manjinska na ovim područjima. Period novicijata, duhovne pripreme za privremene zavete traje godinu dana nakon čega se po osećaju spremnosti polažu i večni zaveti, i na taj način se postaje punopravni član bratstva. Ovo je jedina organizacija koja je službeno prihvaćena od strane Katoličke Crkve a u kojoj laici pokušavaju i nastoje živeti poput Sv. Franje i njegovih sledbenika franjevaca.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: