HomevestiJemen. Humanitarnu pomoć treba 24 milijuna osoba

Jemen. Humanitarnu pomoć treba 24 milijuna osoba

Na slici: Dostava pitke vode interno raseljenim osobama u Jemenu  (AFP or licensors)

U Jemenu, zemlji na jugu Arapskog poluotoka, već četiri godine traje rat u kojem je poginulo oko 10.000 osoba, a oko 3 milijuna osoba nalazi se u izbjeglištvu

Stanje je u Jemenu vrlo teško. Sukob ne jenjava i nema naznaka primirja – rekao je za radijsku postaju Vatikan Simone Garroni, ravnatelj humanitarne organizacije „Akcija protiv gladi“ (Azione Contro la Fame, ACF), koja je u toj zemlji na jugu Arapskog poluotoka prisutna od 2013. godine. Istaknuo je također da u Jemenu, zemlji u kojoj rat traje od 2015. godine, oko 24 milijuna ljudi treba humanitarnu pomoć, dok je 7 milijuna osoba pothranjeno, neke čak i teško. Zemlja je praktički na rubu gladi – upozorio je Simone Garroni.

Liječenje akutne pothranjenosti, dostava čiste vode i ugradnja sustava za pročišćavanje glavne su aktivnosti humanitarne organizacije „Akcija protiv gladi“ u Jemenu, gdje između 16 i 20 milijuna stanovnika nema sanitarnoga čvora i mogućnost pristupa vodi. Simone Garroni napomenuo je da djeluju u raznim dijelovima zemlje te su u godinu dana uspjeli pružiti pomoć oko 700.000 ljudi. Kolera, zarazna bolest koja se prenosi vodom, prije dvije godine usmrtila je milijun Jemenaca, a ove je godine, kako je rekao Garroni, utvrđeno već više od 100 tisuća slučajeva.

Simone Garroni podsjetio je na sporazum, potpisan u prosincu u Stockholmu, kojim se traži prekid vatre kako bi se sklopilo primirje među sukobljenim stranama. Istaknuo je pritom da i njihova organizacija cijeni taj sporazum te ga smatraju pohvalnim, ali krhkim prvim korakom. Zasigurno rješenje koje se traži nije humanitarno, nego političko i zbog toga se međunarodna zajednica mora mnogo više uključiti – upozorio je ravnatelj humanitarne organizacije „Akcija protiv gladi“.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: