HomevestiJubilej milosrđe stavio u središte crkvenoga života

Jubilej milosrđe stavio u središte crkvenoga života

Izvanredni jublilej milosrđa zatvara se s apsolutno pozitivnom bilancom – smatra nadbiskup Rino Fisichella, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije. Jubilej ostavlja u nasljedstvo veliku radost jer je u središte crkvenoga života ponovo stavljeno Božje milosrđe. U ovom nesigurnom vremenu kada se ne zna kakva će biti budućnost, milosrđe je izvor radosti, a imati sigurnost kršćanske nade s kojom nam Bog dolazi u susret i nikoga ne ostavlja sama, već daje utjehu svoje prisutnosti i blizine, to je nešto što će dugo ostati u srcu osoba – kazao je nadbiskup Fisichella.

Na upit o najvažnijim događajima tijekom jubilejske godine, rekao je kako se ne može navesti sva lica milosrđa. Rekao bih da su ‘petci milosrđa’ najvidljiviji znaci ovoga svjedočanstva. Papa je naime želio dati znakove, a ti su znakovi dirnuli nova siromaštva: mislim na posjete osobama koje današnje društvo odbacuje, uopće ne želi znati da one postoje, te na posjet staračkom domu, na posjet umirućima, jer današnje društvo ne želi razmišljati o smrti. Svi ti znakovi, po mom mišljenju, tresu mlake i ravnodušne savjesti, s druge pak strane očituju našu obvezu – kazao je nadbiskup.

Na primjedbu da je Papa Jubilejom želio probuditi Crkvu i pozvati na obraćenje srca, rekao je kako je Papin pastoralni program sadržan u enciklici ‘Radost evanđelja’ u kojoj je pastoralno obraćenje na prvom mjestu. Pastoralno obraćenje je stvaran znak potrebe da Crkva „izađe“, odnosno da odbaci nadgradnje koje nemaju veze s vremenom u kojem živimo, poglavito na Zapadu, kao što je pretjerana organiziranost s kojom mislimo obratiti srca – kazao je nadbiskup Fisichella te dodao:

Nadgradnje ne obraćaju srca, već vjerodostojan navještaj, ako ga prati dosljedan život. Sposobnost dakle Crkve da „izađe“, kako kaže papa Franjo, a ne da se zatvara u sigurne zidine, koje se nalaze poglavito na Zapadu, umjesto izlaženja na put i da se približi svima koji su na tom putu. Susrećući se s raznim osobama, Crkva treba biti kadra vjerodostojno naviještati Isusovo uskrsnuće – zaključio je nadbiskup Fisichella.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: