HomevestiJučer papa Franjo slavio rođendan, čestitke stigle iz čitavoga svijeta

Jučer papa Franjo slavio rođendan, čestitke stigle iz čitavoga svijeta

Papa Franjo drži se smjera enciklike Laudato si’

Prije 82 godine, 17. decembra 1936., u Argentini je, kao Jorge Mario Bergoglio rođen papa Franjo. Sin je talijanskih emigranata iz Piemnota koji je kao dijete govorio da želi postati mesar. Ali, i zanimanje za pjevanje rodilo se u njemu još dok je s braćom i majkom slušao na radiju opernu glazbu. Otac ga je od malena učio o važnosti rada. Stoga je obavljao razne poslove i specijalizirao se za kemijskog tehničara.

Vjera koju mu je pomogla oblikovati baka Rosa Margherita Vassallo procvala je u duhovno zvanje. Odlučio se za Družbu Isusovu i 1958. godine ušao je u novicijat. U to vrijeme jedna bolničarka, časna sestra Cornelia Caraglio, spasila mu je život uvjerivši liječnika da mu za upalu pluća propiše odgovarajuću dozu antibiotika. Toj dobroj ženi koja je imala hrabrosti raspravljati s liječnicima, papa Franjo je 3. marta ove godine, susrevši skupinu bolničara, izrazio svoju zahvalnost.

Za svećenika je zaređen 1969. godine. Toga dana baka mu je predala pismo koje je bilo upućeno svim njezinim unucima, a on ga je kao mladi svećenik čuvao u svojem brevijaru i u njemu je između ostaloga pisalo: Imajte dug i sretan život. No, ako vas jednog dana bol, bolest ili gubitak voljene osobe ispune tugom, sjetite se da uzdah pred svetohraništem, tamo gdje je najveći i najuzvišeniji mučenik, i jedan pogled prema Blaženoj Djevici Mariji, koja se nalazi podno križa, moći će potaknuti da kap melema padne na vaše najdublje i najbolnije rane.

Provincijalom argentinske provincije Družbe Isusove imenovan je 1973. godine. A za biskupa je zaređen 1998. godine, te je postao nadbiskup Buenos Airesa i argentinski primas. Na konzistoriju 2001. godine sveti papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom. Danas je Rimokatolička Crkva zagrlila nove kardinale u toplom zagrljaju, svjesna da se piše nova stranica njezine dvotisućljetne povijesti – rekao je tada sveti papa Ivan Pavao II. To je bio uvod u novu povijesnu stranicu koju od 2013. godine piše prvi papa s američkog kontinenta i prvi papa isusovac.

Nakon ostavke pape Benedikta XVI. došao je u Rim na konklave. Za vrhovnog poglavara Crkve izabran je 13. marta 2013. godine. Tijekom posjeta jednoj rimskoj župi 2017. godine, jedno dijete ga je pitalo zašto je postao papa. Odgovorio je: Onaj koji je izabran, nije neophodno najinteligentniji. Ali je onaj kojega Bog u tom trenutku želi za Crkvu. Kao vrhovni poglavar izabrao je ime Franjo. Nekoliko dana nakon izbora pred medijima je protumačio da je mislio na svetog Franju Asiškoga, siromašnog čovjeka, čovjeka mira, čovjeka koji ljubi i čuva stvoreno. On se drži upravo tog smjera, kroz geste i pisana djela kao što je enciklika Laudato si’ po kojoj se odlikuje služba pape Franje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: