HomevestiKard. Gracias: U borbi protiv zlostavljanja potrebna kolegijalna Crkva

Kard. Gracias: U borbi protiv zlostavljanja potrebna kolegijalna Crkva

Na slici: Sastanak o zaštiti maloljetnika u Crkvi; 22. februara 2019.  (Vatican Media )

Kolegijalna Crkva koja preuzima odgovornost za budućnost, slika je Crkve koju je ocrtao kardinal Oswald Gracias, bivši predsjednik Indijske biskupske konferencije i član Organizacijskoga odbora susreta o zaštiti maloljetnika u Crkvi

U izlaganju kojim je započeo drugi dan sastanka, posvećen ‘dužnosti polaganja računa’ (‘accountability’), kardinal je istaknuo kolegijalnu i sinodalnu Crkvu koja se suočava s krizom prouzročenom seksualnim zlostavljanjem, u Katoličkoj Crkvi, maloljetnika i ranjivih odraslih osoba, te nesposobnošću za otvoreno, odgovorno i djelotvorno suočavanje s njima.

Pozivajući predsjednike nacionalnih biskupskih konferencija Papa ističe kako se Crkva treba suočiti s takvom krizom na putu kolegijalnosti i sinodalnosti koji ne mogu biti samo teorija – rekao je kardinal te dodao – Uz Božju će pomoć biti moguće oblikovati i utvrditi način na koji će cijela Crkva, na regionalnoj, nacionalnoj, biskupijskoj pa čak i na župnoj razini preuzeti zadaću suočavanja sa seksualnim zlostavljanjem u svojoj unutrašnjosti. Nijedan biskup, naime, ne bi trebao reći: ‘Sam ću se suočiti s tim problemima i izazovima’, jer pripada zboru biskupa, u zajedništvu sa Svetim Ocem. Isto tako nijedan biskup ne može reći: ‘Ne tiče me se problem zlostavljanja u Crkvi, jer je na mom kraju svijeta stanje drugačije.

Nije riječ – dodao je kardinal – o problemu koji se odnosi samo na Sjedinjene Američke Države ili Europu, ili Australiju. Ima slučajeva u cijelom svijetu, i u Aziji, i u Africi – kazao je kardinal te pozvao na suodgovornost u rješavanju problema seksualnoga zlostavljanja koje su počinili klerici iz cijeloga svijeta, i to priznajući ta djela, prepoznajući neodgovarajuće preventivne mjere, tražeći oprost i zauzimajući se odlučno u poduzimanju mjera kako se to u Crkvi ne bi više nikada dogodilo.

Primijetivši potom kako se ne može zanemariti da su u Crkvi postojale teškoće u suočavanju s problemom zlostavljanja na odgovarajući način, kardinal Gracias je potaknuo na njegovanje kulture ‘bratske opomene’ (correctio fraterna), te istodobno napomenuo da bratsku kritiku valja smatrati prigodom za bolje obavljanje vlastitih zadaća, priznajući pogreške i tražeći pomoć ne pretvarajući se da smo savršeni.

Štete prouzročene zlostavljanjem kardinal dijeli u izravne i neizravne, a one su tjelesne i – kako je rekao – neizbježno psihološke, uz sve dugoročne posljedice koje ostavlja svaka teška emotivna trauma povezana s pogaženim povjerenjem. Neizravna pak šteta često proizlazi iz propaloga ili neodgovarajućega odgovora institucijā. Zbog toga se štete i posljedice ne smije nikada podcjenjivati – upozorio je kardinal.

Svoje je razmišljanje kardinal Gracias potom usredotočio na tri teme: pravdu, ozdravljenje i hodočašće. Osim što krši božanski i crkveni zakon, seksualno je zlostavljanje maloljetnika i ranjivih odraslih osoba javno kriminalno ponašanje – objasnio je kardinal. Crkva, naime, živi u svijetu i sa svijetom, priznaje legitimne vlasti i surađuje s građanskim vlastima. Ali samo će u čvrstim vezama između biskupā i lokalnih Crkvi koje rade zajedno, Crkva moći ploviti u nemirnim vodama sukoba s državom, i istodobno se na odgovarajući način suočavati sa zločinom seksualnoga zlostavljanja – istaknuo je kardinal.

Osim toga što štiti pravednost, kolegijalna Crkva predstavlja i ozdravljenje. Stoga treba postojati jasna, transparentna i dosljedna komunikacija sa žrtvama, članovima Crkve i općenito s društvom. A upravo suočavanje s tragedijom seksualnoga zlostavljanja u Crkvi, upoznajući trpljenje žrtava, čini nas svjesnima da smo Božji hodočasnički narod koji još nije stigao na odredište. Zajednica smo pozvana na stalno kajanje i stalno razlučivanje – istaknuo je kardinal te zazivajući na kraju Duha Svetoga, pozvao je i sve vjernike laike da se mole za Crkvu koja treba u poniznosti priznati da nije savršena, te treba nastojati biti Kristov sakrament.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: