HomevestiKard. Parolin kršćanima u Erbilu: Nastavite radosno živjeti vjeru

Kard. Parolin kršćanima u Erbilu: Nastavite radosno živjeti vjeru

Na slici: Misno slavlje u Erbilu

U okviru posjeta Iraku, Papin državni tajnik došao je 26. decembra u Erbil, glavni grad iračkog Kurdistana

Danas završava posjet Papinog državnog tajnika Iraku. Kardinal se u srijedu u Palači mira u Bagdadu susreo s predsjednikom Republike, Barhamom Salihom, a jučer je imao sastanak s predsjednikom iračkog Kurdistana, Masrourom Barzanijem. Jučer poslijepodne kardinal se u Ankawi, predgrađu grada Erbila, susreo s nekoliko skupina izbjeglica, te posjetio Kaldejski patrijarhat i proslavio sv. misu u kaldejskoj katedrali sv. Josipa.

Gostoprimstvo i solidarnost kao suprotnost mržnji

Jučerašnje euharistijsko slavlje održano je u spomen na Nevinu dječicu čiji se blagdan u Crkvi slavi danas. Na početku propovijedi Papin državni tajnik se prisjetio velikodušne dobrodošlice koju su ljudi Erbila i Ankawe pružili brojnim izbjeglicama iz Mosula, Ninivske doline i drugih mjesta.

Isus je Svjetlo istinsko koje spašava svijet

Kardinal je pritom upozorio da govoreći o progonu, zapravo govorimo o poistovjećivanju Isusa s njegovim učenicima. I to je upravo ono što slavimo na Božić, otajstvo ljubavi Božje koja nam dolazi u susret učinivši se naposljetku jednim od nas. Dobra vijest koju Crkva ovih dana naviješta svima jest dolazak svjetla na svijet, istinskog svjetla koje je jedino sposobno nadvladati tmine – rekao je kardinal Parolin i potom istaknuo nježnost Isusa koji se učinio jednim od nas, dijeleći s nama sve osim grijeha, čak i naše ograničenosti i patnje. Nije uklonio bol, već ju je preobrazio snagom najveće ljubavi čineći ju putem prema punini života i radosti.

U bespomoćnom Djetetu u jaslama nalazi se odgovor na zlo

Razmišljajući o djeci iz Betlehema, koja su bila žrtvovana poradi imena Isusova, iako ga još nisu poznavala, kardinal je istaknuo otajstvo patnje nevinih, te pritom rekao da u Božjem Sinu, bespomoćnom djetetu koje leži u jaslama, možemo pronaći odgovor. Božja ljubav koja pobjeđuje zlo – dodao je – ima posljednju riječ u povijesti i u našem životu. Tako su mučenici svih vremena sjedinjeni s Gospodinovim križem i Njegovom pobjedom. Vi ste Crkva mučenika. Krv vaših mučenika i svjedočanstvo vjere brojne braće i sestara blago su za Crkvu i sjeme novoga života – kazao je kardinal Parolin.

Izbjegavajte podjele i budite nositelji mira

Papin državni tajnik pozvao je vjernike iz Erbila i Ankawe da nastave živjeti svoju vjeru u radosti i zahvalnosti, donoseći ljubav i oprost svima te ne gubeći nadu. Budite graditelji zajedništva, izbjegavajte zlo podjela, sporova, suparništva unutar zajednice. Natječite se u međusobnom poštovanju i nosite bremena jedni drugih. (…) Tako ćete sa svojim sugrađanima dati temeljni doprinos izgradnji društva i zemlje – rekao je kardinal.

Promicati povratak raseljenih obitelji

Na kraju je kardinal Parolin izrazio radost zbog povratka mnogih obitelji u ponovno izgrađena sela te naglasio da je nužno poticati na povratak, osiguravajući odgovarajuće uvjete za normalan i miran život. Iraku je Papin državni tajnik naposljetku poželio jedinstvo, pomirenje i sklad.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: