HomevestiKard. Parolin: Oživjeti Europu ne zaboravljajući Evanđelje

Kard. Parolin: Oživjeti Europu ne zaboravljajući Evanđelje

Crkvu ne može marginalizirati netko tko odlučno zastupa laičnost koju je povijest porazila – rekao je Papin državni tajnik kardinal Pietro Parolin, govoreći mladim sudionicima prve Ljetne škole za političku formaciju, održane od 25. do 27. jula u Frascatiju, nedaleko od Rima. Kardinal je potaknuo mlade da se ne ustručavaju uprljati ruke u svrhu dobre politike

Kršćanski je identitet imao bitnu ulogu u postupku ujedinjenja Europe, a njegove su vrijednosti i danas prisutne – kazao je kardinal te primijetio – Ali, svjedoci smo njihova razvodnjavanja, i to iz četiri razloga. Prvi se odnosi na gubitak zanosa prvoga europskog nacrta; drugi se odnosi na sve veću prednost gospodarstva u odnosu na politiku; treći je razlog semantička promjena riječi ‘pravā’; mnoga se, naime, nova prava ne odnose na ono naravno te tako stvaraju proturječje; i četvrti je razlog raskidanje veze s grčko-rimskom misli – objasnio je kardinal Parolin.

Svečano predavanje (lectio magistralis) kardinala Parolina, koje je održao pred stotinjak sudionika ljetne škole koju je u Frascatiju organizirala Rimska biskupija, bilo je potpuno posvećeno Europi. Kardinal je objasnio da u ovom povijesnom trenutku valja nastaviti graditi Europu ističući odnose među ljudima, dok je na kršćanima da prvi daju dobar primjer prihvaćajući izazov da budu zajednica nadahnuta čvrstim idealima. Što se tiče Crkve kardinal je istaknuo da ju ne može marginalizirati netko tko ne prihvaća naše vrijednosti i tko zastupa laičnost koju je povijest porazila.

Osvrćući se u razgovoru za našu radijsku postaju na tu inicijativu održanu u Frascatiju, kao i na važnost pripreme mladih za zauzimanje u politici, kardinal Parolin je napomenuo da podupire tu vrstu inicijativā koje odgovaraju na potrebu koja se snažno osjeća i u katoličkom svijetu, odnosno na djelotvornu prisutnost glasa katolikā u politici, u svrhu dobre politike. Postoji praznina koju valja ispuniti, a inicijativa Rimske biskupije odgovara na tu potrebu.

Katolici su bili bitni u izgradnji Italije, posebno nakon rata – primijetio je – i u tako slojevitom svijetu kao što je današnji, i dalje su bitni. Danas nam treba da se vratimo razmišljanju; valja, naime, prestati s polemikama i vikanjem. Potrebno je razmišljanje i, naravno, vrijednosti evanđelja – napomenuo je kardinal podsjećajući da je Europa, zapravo, rođena iz ideje kršćanā. Svi su se utemeljitelji Europe oslanjali na evanđelje, prihvaćajući ga kao polazišnu točku, kao smjernicu, kao vodič. I ako smo danas svjedoci krize u kojoj se nalazi Europa, to je zato što je ponestalo tog ideala. Zadaća je stoga i mladih ponovno ga postići gradeći dobru politiku.

Zbog toga se mladi trebaju konkretno zauzeti. Papa Franjo je više puta govorio o mladima s kauča – podsjetio je Papin državni tajnik te upozorio – Eto, trebaju ustati i početi raditi. Stanje je takvo da više nikomu ne dopušta biti trom i ravnodušan. Valja uprljati ruke. Europa je budućnost, nema više povratka; ali, treba ju oživjeti. Pred slojevitošću problemā i izazovā danas postoji napast da se vratimo natrag i potražimo stare odgovore koji su u prošlosti bili neuspješni. Izazov je upravo taj da budemo kreativni i da znamo dati nove odgovore – istaknuo je kardinal Parolin.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: