HomevestiKard. Sandri: Libanon kao uzor raznovrsnosti i suživota

Kard. Sandri: Libanon kao uzor raznovrsnosti i suživota

Na slici: Božanska liturgija u Papinskom maronitskom kolegiju, 10. februara 2019.

U prigodi svetkovine svetog Marona, zaštitnika i utemeljitelja Maronitske Crkve u Antiohiji, u nedjelju je u Rimu, u Papinskom maronitskom kolegiju, proslavljena božanska liturgija siro-antiohijskog maronitskog obreda. Prisutan je bio i kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve

Kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve, jučer je, povodom blagdana sv. Marona, zaštitnika i utemeljitelja Maronitske Crkve, u Papinskom maronitskom kolegiju u Rimu slavio božansku liturgiju siro-antiohijskog maronitskog obreda. Pritom se prisjetio nedavnog putovanja Svetog Oca u Ujedinjene Arapske Emirate te u vezi s time kazao kako biti zajedno, stisnuti jedno drugome ruku bez nijekanja ili ignoriranja vlastitog identiteta i tradicije, svima pokazuje mogućnost mirnoga suživota, izbjegavajući svaki oblik verbalnog, ili fizičkog nasilja, ili pak fundamentalističkih shvaćanja koja kaljaju Božje ime zbog želje za osvajanjem ili moći.

 

Deklaracija o ljudskom bratstvu

Kardinal se također osvrnuo na potpisivanje Deklaracije o ljudskom bratstvu te izrazio nadu da će se ona širiti i proučavati. Na prvoj crti tog novog puta nade i pomirenja – po njegovom mišljenju – mora biti Libanon, bliskoistočna zemlja u kojoj upravo maroniti čine najbrojniju kršćansku skupinu.

Libanon je mjesto susreta kršćanstva i islama, model suživota 18 različitih vjerskih zajednica te poruka dijaloga i mira za Istok i Zapad – istaknuo je pak u propovijedi rektor Papinskog maronitskog kolegija, msgr. Francois Eid te naglasio važnost potpisanog dokumenta, u nadi da će doprinijeti izgradnji civilizacije susreta i suradnje među narodima. Blagdan Marijina navještenja nacionalni je praznik za kršćane i muslimane – kazao je rektor te dodao da je iz toga susreta s islamom, ostvarenoga u duhu dijaloga, s poštovanjem osobe i njenih ljudskih, kulturnih i duhovnih prava, rođena libanonska poruka slobode i uzor raznovrsnosti i suživota.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: