HomevestiKardinal Baldisseri: Pod vodstvom Duha Svetoga želimo tražiti nove putove

Kardinal Baldisseri: Pod vodstvom Duha Svetoga želimo tražiti nove putove

Na slici: Papa Franjo i kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik sinode  (Vatican Media)

Pod vodstvom Duha Svetoga želimo tražiti nove putove – rekao je kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode u svojem jučerašnjem uvodnom izlaganju na početku posebnog zasjedanja za panamazonske krajeve, pod naslovom „Amazonija: novi putovi za Crkvu i integralnu ekologiju“.

Pod vodstvom Duha Svetoga želimo tražiti nove putove – rekao je kardinal Lorenzo Baldisseri, glavni tajnik Biskupske sinode u svojem današnjem uvodnom izlaganju na početku posebnog zasjedanja za panamazonske krajeve, pod naslovom „Amazonija: novi putovi za Crkvu i integralnu ekologiju“. Kardinal je istaknuo da sinoda s jedne strane predstavlja istinski i stvarni izazov za Crkvu, budući da je Amazonija misijska zemlja sa svojim osobinama koje zahtijevaju odgovarajuće prijedloge kako bi se odgovorilo na potrebu evangeliziranja kultura za inkulturiranje evanđelja.

S druge strane sinoda će se morati suočiti s pitanjem okoliša i odgovoriti integralnom ekologijom – rekao je kardinal Baldisseri i napomenuo – Sinodski hod ide u smjeru pronalaženja novih putova evangelizacije za dio Božjega naroda, osobito domorodačkog koji je često zaboravljen i bez dobrih izgleda za budućnost, pa i zbog krize Amazonskih šuma koje su pluća našeg planeta. Sinoda se tiče univerzalne Crkve. Zbog toga je sudjelovanje prošireno na biskupe iz drugih mjesnih Crkvi i crkvenih tijela, kako krajevnih tako i kontinentalnih. Cijela Crkva gleda na Crkvu u Amazoniji, na njezine izazove, brige i probleme, jer svi smo dio ovoga svijeta u kojem živi jedina Crkva Isusa Krista.

Na sinodi sudjeluje 185 sinodskih otaca, 13 voditelja dikasterija Rimske kurije, 15 redovničkih predstavnika, 33 člana koje je imenovao Papa, 6 bratskih delegata, 12 posebnih gostiju, 25 stručnjaka, 55 promatrača među kojima su i predstavnici domorodačkih naroda – rekao je kardinal Baldisseri i podsjetio – Pripreme su za sinodu dug put koji je započeo odmah nakon što je papa Franjo sazvao sinodu 15. oktobra 2017 godine.

Pripreme su se odvijale u duhu zajedništva i sinergije između glavnog tajništva Biskupske sinode i Panamazonske crkvene mreže REPAM, kojima se potom pridružilo Posebno predsinodsko vijeće generalnog tajništva – rekao je kardinal Baldisseri i pojasnio – Na temelju njihovih susreta nastali su ‘Pripremni dokument’, u travnju 2018. godine, i ‘Instrumentum laboris’, 17. juna ove godine, koji se odnosi na radove sinode sve do izrade projekta završnog dokumenta.

Pripremni dio sinodskog hoda obilježila su tri događaja čiji su rezultati integrirani u dokumentu ‘Instrumentum laboris’. Prvi je susret Panamazonske crkvene mreže REPAM s Glavnim tajništvom Biskupske sinode održan 14. i 15. novembra 2018. godine u Manausu; drugi je Studijski seminar koji je u Rimu od 25. do 27. februara ove godine organiziralo Glavno tajništvo i treći je Međunarodna konferencija koja se održala u Washingtonu – rekao je kardinal Baldisseri i primijetio – Ta su tri događaja omogućila da postanemo svjesni ne samo zemljopisne amazonske stvarnosti, nego i političke, društvene, gospodarske i kulturne koja se mora prihvatiti, imajući u vidu integralnu ekologiju uz zauzimanje za narode i zajednički dom. Važno je da su ti događaji zahvatili međunarodni kontekst.

U iduća tri tjedna sinoda će se baviti dokumentom ‘Instrumentum laboris’, čiji se tekst neće mijenjati, nego će biti temelj radova koji će završiti izradom završnog dokumenta u kojem će biti prikupljeni plodovi zasjedanja i cijelog sinodskog procesa – rekao je kardinal Baldisseri i nastavio – Dakle, rasprava će se voditi na temelju dokumenta ‘Instrumentum laboris’ u Auli sinodskih otaca i u manjim krugovima. Završni dokument bit će predstavljen 21. oktobra na 14. općoj kongregaciji i odmah nakon toga u manjim skupinama radi rasprave.

Izradu dokumenta koordinirat će posebno povjerenstvo – rekao je kardinal Baldisseri i dodao – Na posljednjoj općoj kongregaciji, 26. oktobra, glasat će se o završnom dokumentu i počet će zatvaranje radova. U skladu s naravi sinode, dokument će biti predan Svetom Ocu kojemu pripada svaka odluka o toj stvari.    Glavno tajništvo otvorilo je web stranicu na više jezika na kojoj će objavljivati sinodske dokumente i materijal u svezi sa sinodom, no glavnu ulogu izvještavanja o radovima sinode imat će Dikasterij za komunikaciju.

Svakoga dana bit će briefing za novinare na kojima će sudjelovati i neki sinodski oci i drugi sudionici. Preporuča se i korištenje hashtaga #Sinodo Amazonico na svim svjetskim jezicima. Glavno je tajništvo Biskupske sinode radi zaštite okoliša preuzelo praksu elektronske prijave sudionika, upotrebu samo razgradivih materijala i druge slične prakse kako bi se smanjila zagađenost okoliša i iskorištavanje šuma – rekao je na kraju kardinal Baldisseri i uputio poruku domorodačkim narodima Amazonije – Nosimo vas u svojim srcima, čuli smo vaš glas i vodit ćemo računa o njemu u raspravama. Zahvaljujući ovoj sinodi oči su svijeta uperene u vas, vašu kulturu, duhovnost i vjeru u Isusa Krista.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: