HomevestiKardinal Cupich: Crkva mora postati ožalošćena majka za one koji su bili zlostavljani

Kardinal Cupich: Crkva mora postati ožalošćena majka za one koji su bili zlostavljani

Na slici: Kardinal Blaise Joseph Cupich  (Vatican Media )

Sinodalnost podrazumijeva sudjelovanje svih krštenih na svim razinama

Crkva mora postati ožalošćena majka za one koji su bili zlostavljani od klera, mora biti uistinu milosrdna, skrhana u trpljenju, tješeći u ljubavi, neprestano ukazujući na božansku nježnost Boga koji trpi u onima koji su zlostavljani. Zbog toga kao crkveni poglavari moramo usmjeriti sve svoje namjere prema boli onih koji su zlostavljani, te na obitelji koje su patile s njima – rekao je čikaški nadbiskup, kardinal Blaise Joseph Cupich, predsjednik Povjerenstva za zaštitu maloljetnika Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, na susretu o zaštiti maloljetnika koji se održava u Vatikanu. Sve sudionike je pozvao na snažno suosjećanje prema zlostavljanima, njihovim roditeljima i vjernicima općenito.

Oni ponekad vide premalo pažnje koja je posvećena zlostavljanoj djeci ili još gore, kada je zlostavljanje prikriveno da bi se zaštitilo napadača ili ustanovu – rekao je kardinal Cupich i upozorio – pitaju se mogu li crkveni poglavari na očita zlostavljanja odgovoriti s tako malo pastoralne brige, te mogu li uistinu očekivati da se njihovi pastiri brinu za njih i njihovu djecu, ako su na tako neosjetljiv način odgovorili na slučajeve koji bi uznemirili bilo koju razumnu osobu.

Govoreći o temi svojeg izlaganja „Sinodalnost, podijeljena odgovornost“, kardinal Cupich je podsjetio da sinodalnost podrazumijeva sudjelovanje svih krštenih na svim razinama; župa, biskupija, mjesnih i nacionalnih odnosa, uz pomoć razlučivanja i reforme cijele Crkve. Za Crkvu koja pred seksualnim zlostavljanjem klera nastoji biti majka puna ljubavi, kardinal Cupich je dao četiri smjernice ukorijenjene u sinodalnost koje moraju oblikovati duhovnu, zakonsku i institucionalnu reformu: temeljito slušanje; svjedočanstva laika, osobito majki i očeva s velikom ljubavlju prema Crkvi; zajedništvo i komunikaciju na svim razinama i praćenje sa suosjećanjem koje traži pravdu.

U drugom dijelu svojeg izlaganja, kardinal Cupich je govorio o standardima koje treba uspostaviti za provjeru biskupa, o uključivanju laika u te postupke kako bi bili krajnje transparentni i o tome kako treba izvijestiti crkvene vlasti. Prema žrtvama se treba ophoditi dostojanstveno i s poštovanjem, dajući im odgovarajuću pastoralnu pomoć, psihološko savjetovanje i svaku drugu potporu čije troškove treba snositi biskupija optuženog biskupa.

Na kraju je kardinal Cupich izrazio nadu da će novi zakoni i strukture za pitanje odgovornosti biskupa dati novu dušu institucionalnoj stvarnosti crkvene discipline o seksualnom zlostavljanju, te zaželio da se ovih dana na tom susretu neumorno radi kako bi se opravdalo povjerenje i iskazalo poštovanje velikoj vjeri vjernika.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: