HomevestiKardinal Farrell potaknuo na više uključivanja vjernika laika u pastoral obitelji

Kardinal Farrell potaknuo na više uključivanja vjernika laika u pastoral obitelji

Kardinal Kevin Joseph Farrell, pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život

Kardinal Farrell jasno pozvao na uključivanje vjernika laika, a posebno bračnih parova u pastoral obitelji, kako bi zajedno gradili crkveno tkivo.

Obitelji danas trebaju otkriti da su, zajedno sa sakramentom ženidbe, primile zadaću koju trebaju podijeliti sa svećenicima – bila je to jedna od središnjih tema o kojima se raspravljalo na Forumu Amoris Letitia, održanom prošlih dana, u godini posvećenoj obitelji Amoris laetitia, koja traje od ožujka ove, do juna 2022. godine. Završno je izlaganje, iznoseći zaključke susreta, održao kardinal Kevin Joseph Farrell, pročelnik Dikasterija za laike, obitelj i život. Vrhunac prvoga dana Foruma bila je videoporuka pape Franje upućena sudionicima tog skupa. Jasan je bio njegov poziv za uključivanjem vjernika laika, a posebno bračnih parova, u pastoralno djelovanje kako bi zajedno gradili crkveno tkivo.

Tema susreta bila je upravo „Na kojoj smo točki s Amoris laetitia? Strategije za pastoralnu primjenu apostolske pobudnice pape Franje“. Cilj Foruma bio je potaknuti razmišljanje o sadašnjosti i budućnosti pastorala obitelji, kako bi ga se učinilo konkretnijim i bližim obiteljima. Na skupu je istaknuta važnost župe, mjesta koje može dati glavni doprinos obiteljskom pastoralu. Župa je obitelj obitelji u kojoj skladno žive male zajednice, crkveni pokreti i udruge.

Na forumu je također istaknuta potreba za prikladnijom obukom svećenika, đakona, redovnika, vjeroučitelja te drugih pastoralnih djelatnika, insistirajući na prisutnosti laika na tečajevima formacije. Formacija osobā koje će pratiti parove u pripremi za brak treba biti prioritet: supružnici koji jednom prođu obuku, mogu osigurati obuku drugih obitelji te stvoriti lanac onih koji obučavaju kako bi se potaknuli formativni procesi koji će se proširiti na više obitelji u razvoju.

Među zaključcima foruma istaknuto je koliko je važno doći do ljudi tamo gdje se nalaze. Pastoral obitelji mora, stoga, u osnovi biti misionarski. Posebnu pozornost treba posvetiti obiteljima u kojima je brak u krizi ili koje imaju drugih teškoća. Riječ je o osiguranju pastoralne skrbi za one koji su razvedeni, rastavljeni ili ostavljeni, posebno uzimajući u obzir djecu, invalide i starije osobe. Preporuka je da se dopre i do obitelji koje su daleko od Crkve.

Na skupu je primijećeno da je potrebno nastaviti sa zajedničkim radom zahvaljujući mreži odnosa između Svete Stolice i biskupskih konferencija, pokreta i udruga, u duhu istinskoga zajedništva i uzajamnog poštovanja. Mreža zajedničkoga rada omogućit će razmjenu ideja i projekata te veću učinkovitost kako bi se došlo do srca pastorala, to jest do obitelji širom svijeta.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: