HomevestiKardinal Filoni stigao u Zambiju i susreo se s tamošnjim biskupima

Kardinal Filoni stigao u Zambiju i susreo se s tamošnjim biskupima

Nakon posjeta Malaviju, kardinal Fernando Filoni, pročelnik Zbora za evangelizaciju naroda, prekjučer je poslije podne stigao u Zambiju i odmah se u Lusaki susreo s biskupima, kojima je, kako prenosi agencija Fides, prenio Papin pozdrav, te kao pročelnik Zbora zahvalio na velikodušnom zauzimanju u evangelizaciji.

Radostan sam što sam ovdje s vama, tijekom slavljenja vašega jubileja za 125. obljetnicu kršćanstva u Zambiji, koji ste svečano otvorili u kolovozu. Draga braćo, vi slijedite tragove velikih misionara koji su vrlo hrabro i velikodušno radili kako bi ovoj blagoslovljenoj zemlji donijeli Radosnu vijest – kazao je kardinal.

Govoreći o prvim misionarima rekao je da su otac Van Oosten i njegova subraća, unatoč malariji i bijednim životnim uvjetima, osnovali prvu misiju, a potom je podsjetio i na prvoga biskupa zaređenoga u Zambiji, monsinjora Josepha Duponta. Nakon njih su brojni muškarci i žene sve do danas nastavili djelo evangelizacije. Svatko od vas, draga braćo, osobno treba uzeti odgovornost za naviještanje evanđelja – potaknuo je kardinal rekavši kako je sretan jer shvaća da jak misionarski duh resi Crkvu u Zambiji.

Kardinal je u govoru istaknuo važnost Papine apostolske pobudnice ‘Radost Evanđelja’, te podsjetio na riječi koje je papa Franjo uputio zambijskim biskupima u prigodi njihova posjeta ‘ad limina apostolorum’ 2014. godine, te istaknuo suvremenost saborskoga dekreta ‘Ad Gentes’. Nakon što je istaknuo obvezu svakoga kršćanina da bude Kristov svjedok, te biskupa da bude promicatelj i da usklađuje misijsko djelovanje u biskupiji, potičući zauzimanje svakoga kršćanina, kardinal je ustvrdio da „nije lak put naviještanja evanđelja“.

Kao i u drugim dijelovima svijeta, i vi se ovdje nalazite pred posebnim izazovima koji se odnose na prijetnje protiv obitelji i evanđeoskih vrijednosti – primijetio je kardinal potičući biskupe da ustrajno i odlučno podupiru „svetište života“, što je obitelj, a dodao je da će misionarska strpljivost pridonijeti promicanju kulture dijaloga, o kojoj papa Franjo često govori, a koja je vrlo potrebna društvu i politici u Zambiji – kazao je kardinal.

Kardinal je ohrabrio biskupe glede nekih posebnih pothvata, u prvom redu zbog uporabe radija u širenju evanđelja, te nedavnih pokušaja koji se odnose na televiziju. Preporučio je promicanje svećeničkih zvanja, praćeno ozbiljnim razlučivanjem i prikladnim odgojem u sjemeništima, zahvaljujući vodstvu svećenika koji su obdareni ljudskim, duhovnim i pastoralnim vrlinama. Raduju me uloženi napori, s pomoću Papinskoga djela svetoga Petra, da se vaši svećenici valjano pripreme za vrlo važan posao – primijetio je kardinal.

Kardinal je na kraju govora upozorio zambijske biskupe na „napasti nepovjerenja i sumnjičavosti prouzročene kulturnim razlikama“, naglašavajući važnost traženja i čuvanja bratskoga zajedništva, koje je također važno za jedinstvo Božjega puka i društva u cjelini. Potaknuo je biskupe da se s ljubavlju skrbe za sve one koje im je Bog povjerio, napose za svećenike; da promiču redovnički život i da budu na raspolaganju laicima, koji su sastavni dio evangelizacijskoga rada u Zambiji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: