HomevestiKardinal Koch: Duboki odnosi podržavaju put ekumenizma

Kardinal Koch: Duboki odnosi podržavaju put ekumenizma

Prije 60 godina, na poticaj pape Ivana XXIII., osnovano je Tajništvo za promicanje jedinstva kršćana. Povodom te obljetnice, predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje jedinstva kršćana u razgovoru je za radijsku postaju Vatikan istaknuo da je tijekom godina ostvaren razvoj i napredak

Prije 60 godina, 5. juna 1960., na poticaj pape Ivana XXIII., osnovano je Tajništvo za promicanje jedinstva kršćana koje je 1988. godine preimenovano u Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana. Predsjednik vijeća, kardinal Kurt Koch, u razgovoru je za radijsku postaju Vatikan, povodom te obljetnice, istaknuo da ekumenizam na poseban način podupiru tri stupa: dijalog milosrdne ljubavi, dijalog istine i duboko suglasno prianjanje svih vjernika uz Isusovu svećeničku molitvu „da svi budu jedno“ (Iv 17,21).

Kardinal je, među ostalim, kazao da je 1960. godine ekumenski pokret u službenom obliku unutar Katoličke Crkve još bio u povojima. U posljednjih šezdeset godina održani su brojni susreti i razgovori iz kojih je proizišlo mnogo dobrih plodova – primijetio je kardinal Koch i dodao – Međutim, još uvijek nije postignut istinski cilj ekumenskog pokreta, to jest povratak jedinstva Crkve. Trenutno je jedan od najvećih izazova upravo nedostatak čvrstog konsenzusa o cilju ekumenizma. Postoji složnost o potrebi za jedinstvom, ali još ne o obliku koji bi ono trebalo imati. Potrebna je zajednička vizija, što je bitno za jedinstvo Crkve. Daljnji se koraci mogu poduzeti samo ukoliko budemo na umu imali jasan cilj.

Govoreći o ekumenizmu kao „razmjeni darova“, kardinal Koch je napomenuo da iza te definicije stoji uvjerenje kako svaka Crkva može dati određeni doprinos povratku jedinstva. Od Crkvi i crkvenih zajednica rođenih iz reformacije, Katolička je Crkva prije svega naučila o središnjoj važnosti riječi Božje u životu Crkve, u liturgijskim slavljima i u teološkoj misli – kazao je – U nama je oživjela svijest da vjera dolazi iz slušanja riječi Božje te da evanđelje Isusa Krista mora biti u središtu Crkve.

Kardinal je također primijetio da od pravoslavnih Crkvi, kako je više puta istaknuo papa Franjo, možemo mnogo naučiti o sinodalnosti i kolegijalnosti biskupa. Katolička Crkva pak sa svoje strane kao poseban dar ekumenskoj raspravi može ponuditi isticanje univerzalnosti Crkve. Budući da živi međuodnos jedinstva univerzalne Crkve i mnogostrukosti lokalnih Crkvi, Katolička Crkva može svojim primjerom pokazati da jedinstvo i mnogostrukost nisu oprečni ni u ekumenizmu, već se uzajamno podržavaju – rekao je kardinal Koch.

Svi ekumenski napori i djelovanje moraju služiti povratku kršćanskog jedinstva; nužno je s vremena na vrijeme provjeriti zalažu li se za postizanje toga cilja. To se posebno odnosi na dijalog milosrdne ljubavi, odnosno brigu za održavanje prijateljskih odnosa među različitim Crkvama – istaknuo je predsjednik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i dodao – Taj je dijalog omogućio nadilaženje mnogih predrasuda iz prošlosti i poboljšanje uzajamnog razumijevanja.

Jednako je važan dijalog istine ili teološka analiza kontroverznih pitanja koja su kroz povijest dovela do podjela. Iz tih razgovora sve jasnije proizlazi da je veće ono što nas ujedinjuje od onoga što nas razdvaja. Konačno, kao temeljni vidik ističe se duhovni ekumenizam, to jest duboko i složno prianjanje svih vjernika uz Isusovu svećeničku molitvu „da svi budu jedno“ (Iv 17,21). Ta molitva u nama održava budnom svijest da je jedinstvo Crkve Gospodinova volja – rekao je kardinal Kurt Koch.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: