Homelokalne vestiKardinal Kristof Šenborn služio svetu misu u Crkvi Krista Kralja: IMAJMO ISUSOV POGLED

Kardinal Kristof Šenborn služio svetu misu u Crkvi Krista Kralja: IMAJMO ISUSOV POGLED

Trećeg dana obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata, u nedelju 11. novembra u organizaciji Beogradske nadbiskupije započeli smo u 11 sati sa svečanom sv. misom u Crkvi Krista Kralja u Beogradu, upravo u vreme kada je pre 100 godina bilo potpisano primirje. Tada su Beograd i Beč stjali jedan nasuprot drugom, a danas su jedan uz drugog. Beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar je na početku svečane euharistije tim rečima pozdravio župnika mons. Aleksandra Kovačevića ‒ koji je s velikom istrajnošću pratio obnovu župnog doma ‒ zatim kardinala i bečkog nadbiskupa mons. Kristofa Šenborna i apostolskog nuncija mons. Lučana Surijanija. Pozdravio je takođe sve svećenike i redovnike, generalnog vikara Đakovačko – Osiječke Nadbiskupije i metropolije. Pozdravio je zatim braću iz SPC-a, drugih ekumenskih zajednica, ekselencije ambasadore, pogotovo hrvatskog ambasadora Gordana Bakota koji je mnogo učinio za Nadbiskupiju. Zahvalio je svim institucijama koje su pomogle, posebno Renovabisu, čiji je predstavnik iz Nemačke bio prisutan. Zatim svim izvođačima, na čelu s arhitektom, koji su dinamikom ubrzavanja poslova došli do tolikih plodova. Na kraju je zahvalio i svim župljanima i ocu Aleksandru Ninkoviću, koji brine za duhovni rast međunarodne zajednice, i vojnom kapelanu vlč. Goranu Avramovu, koji takođe povezuje mnoge vernike ove župe.

»Danas se pre svega klanjamo Božjem proviđenju koji nam donosi mir. Zahvalnim srcem započnimu ovu službu Božju. Tom milošću ćemo blagosloviti obnovljene prostorije župnog doma i u tom domu intronizirati moći Svetoga Pavla Ivana II. Neka on prati proces mira, pravde i pomirenja“, istakao je nadbiskup Hočevar.

Kardinal mons. Kristof Šenborn je u propovedi istakao poruku današnjeg Jevanđelja, u čijem središtu je sirota udovica koju niko ne primećuje zbog njenog siromaštva, dakle ‒ nije zanimljiva. Često se i meni događa, kaže kardinal, da ne vidim siromašne oko sebe, nego one bitne ljude. Ali Isus ih vidi! I to je prvi nauk današnjeg Jevanđelja. Dakle, Isus ima oči za one malene. Ako želimo da budemo Isusovi učenici, mi moramo da vidimo kao On, moramo da imamo Njegove oči, Njegov pogled. I tada se sve menja – naš stav, naše ponašanje… Isus takođe primećuje da ga učenici ne prate i On ih zove i okuplja oko sebe da bi im rekao za sirotu udovicu. Isus je takođe ovde da bi nas okupio da vidimo one koje drugi ne vide, da bismo promenili pogled. Biti Crkva znači naučiti gledati stvari onako kako ih Isus gleda. Na kraju Jevanđelja kaže se da je ta udovica bacila u riznicu sve što je imala. Jevanđelista Marko čak kaže da je dala ceo svoj život. Kardinal je upitao vernike koliko ljudi smo sreli u svom životu koji su dali ceo svoj život… ? Isus nas poziva da vidimo one koji se zaista daruju, koji daruju ceo svoj život i sve što imaju. Ovaj prizor iz Jevanđelja je poslednji pre Isusove muke. Isus je u toj udovici video svoju sopstvenu misiju. I on se posle toga sav darovao, dao je život za nas. »Isus nas poziva da vidimo Njega samog koji je dao život za nas. To je tajna Crkve, Isusov pogled i pogled prema Crkvi. Želim svima nama da ovaj Isusov pogled menja naše odnose, da menja naš pogled prema Isusu koji je prisutan među nama«, zaključio je propoved kardinal Šenborn.

Na kraju svete mise svim prisutnima se obratio domaćin, župnik i generalni vikar Beogradske nadbiskupije mons. Aleksandar Kovačević, koji je želeo da pozdravi predstavnika Đakovačke nadbiskupije, apostolskog nuncija, braću i sestre iz drugih Crkava i zajednica, ambasadore, predstavnika Uprave za saradnju s Crkvama i drugim verskim zajednicama, predstavnike vojske, svećenike, redovnice i redovnike i sve vernike. »Na ovaj istorijski dan želim da zahvalim Bogu za Njegovu milost, za dovršene radove u crkvi, župnom domu i dvorištu. Osećao sam solidarnost i ljubav mnogih institucija i pojedinaca.« Zahvalu je mons. Kovačević uputio kardinalu Šenbornu za njegovu bliskost i molitvu, kao i za konkretnu pomoć Austrijske biskupske konferencije i obećao je naše molitve Njegovoj eminenciji. Zahvalio je nadalje nemačkim dobrotvornim institucijama Renovabis i Kirhe in not, projektantima, arhitektama, izvođačima i radnicima. Zahvalu je župnik uputio i pevačkom horu iz Subotice, na čelu s maestrom Miroslavom Stantićem, koji je uveličao tu svečanu euharistiju, a na kraju i svim vernicima svoje župe. Zaključio je od srca i na poseban način zahvalom ocu nadbiskupu za podršku, razumevanje i angažovanost.

Povodom istorijske posete bečkog kardinala i nadbiskupa Kristofa Šenborna Beogradskoj nadbiskupiji i crkvi Župe Krista Kralja, mons. Kovačević mu je poklonio ikonu Svetog Stjepana i poželeo da ga ta ikona podseća na hrabro svedočenje vere, nade i ljubavi.

Kardinal Šenborn je na kraju blagoslovio obnovljenu kuću Župe Krista Kralja. Na ulazu su presekli vrpcu kardinal kao predsednik Austrijske biskupske konferencije i Martin Linc kao predstavnik Renovabisa koji su učestvovali u finansiranju projekta. Posle toga je usledio bratski agape za sve prisutne.

(kmc)

FOLLOW US ON: