HomevestiKardinal Parolin na Brezju: Ljubav za domovinu je ljubav za majku

Kardinal Parolin na Brezju: Ljubav za domovinu je ljubav za majku

Državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pietro Parolin, boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji. Uveče 31. avgusta je, u prisustvu brojnih gostiju, održao svetu misu na trgu ispred bazilike Marije Pomoćnice, a pre toga se susreo i sa premijerom Janezom Janšom.

Kardinala Parolina je ispred bazilike primio rektor svetišta dr. p. Robert Bahčič, koji ga je potom odveo do bazilike, gde su ga dočekali slovenački biskupi predvođeni predsednikom SŠK -a, ljubljanskim nadbiskupom Stanislavom Zoretom. Zajedno sa kardinalom, biskupi su se zatim molili pred milostivom slikom Marije Pomoćnice. Nakon toga usledio je privatni sastanak članova Slovenačke biskupske konferencije s kardinalom, nakon čega je usledila sveta misa za Evropu na trgu ispred bazilike.

U uvodnom delu propovedi kardinal je pozdravio prisutne u ime pape Franje i ujedno izrazio radost zbog slavlja svete mise povodom 30. godišnjice nezavisne države Slovenije. Govorio je i o ljubavi prema domovini, koja je jednaka ljubavi prema majci.

Misi su prisustvovali biskupi i drugi sveštenici, uz premijera Janeza Janšu i njegovu suprugu Uršku Bačovnik Janšu, predsednik Nacionalnog veća Alojz Kovšca i njegova supruga, te ministri Anže Logar, Matej Tonin i Janez Cigler Kralj. Misi su prisustvovali i članovi diplomatskog kora, predstavnici civilnog društva, vernici i vernici u narodnim nošnjama, te predstavnici malteškog reda.

U ime Slovenačke biskupske konferencije, nadbiskup Alojzij Cvikl uručio je dar kardinalu Parolinu. Nakon svete mise, kardinal Parolin u pratnji ljubljanskog nadbiskupa Stanislava Zoreta i rektora brezijanske bazilike o. Roberta Bahčiča posetio je Muzej jaslica Brezje.

Na kraju posete izrazio je veliko zadovoljstvo i zahvalnost što je posetio slovenačko nacionalno svetište Marije u Brezju.

Izvor: “Družina”/kmc

FOLLOW US ON: