HomevestiKardinal Parolin posjetio Zagreb

Kardinal Parolin posjetio Zagreb

Državni tajnik Njegove Svetosti 31. oktobra završio je posjet Zagrebu. „Molitva treba biti u središtu života svećenika i onih koji se to pripremaju postati, kao što je bila u središtu Kristova života“, poručio je kardinal Pietro Parolin bogoslovima s kojima se susreo u Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu. U homiliji misnoga slavlja u sjemenišnoj kapeli istaknuo je kako je apostolat zahtjevan i ne treba se štedjeti u služenju bližnjemu. „Ali, svećenik, premda preopterećen mnogim pastoralnim dužnostima, ne smije nikada zaboraviti bitno: posvetiti se nutrini, u intimi s Bogom“. Svakom bogoslovu kardinal je darovao krunicu pape Franje.

U susretu s predsjednicom Republike Kolindom Grabar Kitarović državni tajnik Svete Stolice istaknuo je ulogu Republike Hrvatske u promicanju stabilnosti i europske perspektive država svojega jugoistočnog susjedstva. Obje strane izrazile su zabrinutost položajem hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu za jednakošću sva tri konstitutivna naroda kako bi se osigurao ostanak Hrvata u BiH.

U Banskim dvorima u susretu visokog vatikanskog dužnosnika i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bilo je riječi o bilateralnim odnosima i suradnji Hrvatske i Svete Stolice.

U susretu s predstavnicima vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj kardinal Parolin prenio je pozdrave pape Franje. Okupljene je ohrabrio da nastave s poštovanjem i iskrenošću graditi dijalog. Podsjetio je kako su Hrvati bili prvi slavenski narod koji se preobratio na Evanđelje, te posvijestio ulogu kršćanstva koje je utjecalo na dobar dio zapadnoga svijeta koji je danas obilježen multikulturalnim i multireligijskim kontekstom. Uputio je na Hrvatsku kao povijesni model vjerskog pluralizma u kojem svijest o vlastitim duhovnim korijenima nije nimalo umanjena. Govorio je i o važnosti vjerske slobode kao temeljnog zajamčenog prava. Govoreći, pak, o važnosti dijaloga među religijama, kardinal Parolin podsjetio je kako se Katolička Crkva na Drugom vatikanskom saboru odredila kao Crkva dijaloga.

Državni tajnik Njegove Svetosti susreo se u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije s hrvatskim episkopatom predvođenim zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom HBK zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem. Nazočio je i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto. Posebno su se dojmile riječi: „velika vjera u Božju Providnost, praćena ljubavlju prema svima, pa i prema neprijateljima, dala je blaženom Stepincu snagu da se herojskim duhom suoči s teškom kaznom koja mu je dosuđena. Tu istu snagu koja dolazi odozgor crpili su blistavi primjeri svetosti u Crkvi u Hrvatskoj, kao i mučenici svakog vremena i mjesta”. Hrvatske biskupe ohrabrio je u njihovu poslanju, poručivši da je na njima čuvanje i jačanje bogate baštine jer je kršćanski identitet Hrvatske ne samo prošlost i sadašnjost, već i budućnost”. Kardinalu Bozaniću i požeškom biskupu Antunu Škvorčeviću zahvalio je za strpljivi rad koji su obavili kao stalni članovi Mješovite komisije hrvatskih i srpskih stručnjaka za ponovno razmatranje lika blaženog kardinala Alojzija Stepinca.

Upravo je sinoć pokraj Stepinčeva groba kardinal Parolin u zajedništvu s biskupima i brojnim svećenicima predvodio euharistijsko slavlje. Na početku homilije rekao je: „Za mene je poseban dar biti na svetome mjestu koje čuva ne samo grob blaženoga Alojzija Stepinca, nego i živi spomen njegova svjedočanstva vjere, služenja istini, sebedarja, sve do mučeništva za evanđelje i za Crkvu. Zajedno s blaženim Alojzijem ovdje častimo i spomen na njegove časne nasljednike, čiji zemni ostaci počivaju u ovoj katedrali, slugu Božjega kardinala Franju Kuharića i zaslužnoga kardinala Franju Šepera, nekoć pročelnika Kongregacije za nauk vjere”. Slijedeći Papinu želju za „Crkvom koja izlazi”, nastavio je, naše su mjesne Crkve pozvane biti blizu svakomu, zahvatiti svaki oblik periferija, gradeći na čežnji za Bogom koji nas u svojoj neiscrpnoj dobroti i milosrđu prvi zahvaća i čini nas Crkvom. Podsjetio je na to kako je povijest kršćanstva puna dobrih samarijanaca, ali blizina potrebitima nije uvijek u središtu života vjernika. Nakon misnoga slavlja kardinal Parolin se dulje zadržao u molitvi na Stepinčevu grobu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: