HomevestiKardinal Parolin: Spasiti ljudske živote, mora biti zvijezda vodilja

Kardinal Parolin: Spasiti ljudske živote, mora biti zvijezda vodilja

Na slici: Brod Sea Watch 3 u luci u Lampedusi  (ANSA)

Načela solidarnosti, otvorenosti i prihvata, ne smiju biti zanemarena.

Vjerujem da se ljudski život mora spasiti na bilo koji način. To mora biti zvijezda vodilja, sve ostalo je drugotno – rekao je 29. juna Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin nakon mise u Potenzi koja se slavila u okviru proslave ‘Avvenirea’ dnevnih novina talijanski biskupa, kada su ga novinari pitali u svezi s događajem broda Sea Watch njemačke nevladine organizacije.

U noći između 28. i 29. juna, kapetanica broda koji je prije 16 dana iz mora spasio 40 migranata, unatoč nedostatku dozvola, odlučila je uploviti u talijansku luku Lampedusa. Bojala sam se da si neki od migranata ne oduzme život – rekla je kapetanica Carola Rackete, opravdavajući tako svoju odluku nakon tri dana čekanja pred lukom Lampedusa, iako su joj brodovi talijanskih vlasti sprečavali pristajanje.

Kardinal Parolin je k tome 29. juna, u kazalištu u Potenzi razgovarao s ravnateljem Avvenirea, Marcom Tarquinijem o temi „Diplomacija Svete Stolice i papa Franjo“. Po mišljenju Papinog državnog tajnika, Sveti Otac smatra da vatikanska diplomacija nije svjetovna, nego evanđeoska diplomacija koja treba djelovati na temelju velikih vrijednosti ljudskog suživota. Govoreći o svojem zavičaju kardinal je rekao – Moja je jedina briga da ne budu zanemarena načela solidarnosti, otvorenosti i prihvata koja su uvijek obilježavala naše ljude. Pomislimo na društveni katolicizam koji se na sjeveru Italije utjelovio u djelima solidarnosti. Vremena se mijenjaju, pa i vrste siromašnih, bojim se da se ne promijeni pažnja prema njima.

Što se tiče migracije kardinal Parolin je rekao – To nije lagana tema, Crkva mora podsjećati na evanđeoska načela, laici moraju imati slobodu koja pripada politici. No solidarnost, te poštovanje ljudske osobe i njezina dostojanstva moraju biti vodilje za političke odluke. Podijeljeni smo u tim pitanjima, a podjele ne donose najbolja rješenja. Pozvani smo zajedno se suočiti s tim prilikama i izbjegavati ogorčene tonove koji ne koriste za rješavanje problema i koji bi se morali rješavati konstruktivno. Svjetska je zajednica pokušala dati odgovore kroz Global Compact, dokument Ujedinjenih naroda o sigurnoj i uređenoj migraciji. Suradnja je neophodna metoda – zaključio je Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: