HomevestiKardinal Parolin: Svjetski susret mladih za dostojanstveniji svijet

Kardinal Parolin: Svjetski susret mladih za dostojanstveniji svijet

Na slici: Mladi iz Paname na Svjetskom susretu mladih u Krakovu 2016. godine

Snažna je povezanost između predstojećeg Svjetskog susreta mladih u Panami i Biskupske sinode o mladima koja je održana u listopadu prošle godine. Papin državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, u intervjuu prije Papinog odlaska u Panamu pozvao je mlade da se zauzmu za solidarniji svijet

Jučer je u Panami počeo Svjetski susret mladih, samo nekoliko mjeseci nakon Biskupske sinode održane u oktobru. U tradicionalnom intervjuu vatikanskim medijima uoči apostolskog putovanja pape Franje, državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je napomenuo da je nedavna sinoda zacrtala put tom susretu mladih. Mislim da će Svetoga Oca i taj susret nadahnjivati isti duh koji je pratio i sinodu, a to je duh izrazite radosti – rekao je kardinal te komentirao da su sudionici sinode te dane proživjeli s velikim entuzijazmom, potpomognuti prisutnošću mladih, te je uvjeren da će se taj duh beskonačno umnožiti brojem sudionika Svjetskoga susreta u Panami.

Slušati i pratiti

Dvije riječi, slušati i pratiti, dvostruki su zadatak koji je Crkva u odnosu prema mladima preuzela na posljednjoj sinodi. Predstojeći susret neće biti iznimka – kazao je kardinal Parolin. Tisuće djevojaka i mladića dolaze u Panamu koja ovih dana – prema njegovim riječima – želi biti mjesto planiranja, nade i povjerenja koji će se pretočiti u preuzimanje odgovornosti u vlastitom društvenom okruženju, uključujući političku aktivnost u služenju zajednici i brigu o općem dobru.

Uzajamno slušanje

Jedna od temeljnih tvrdnji Sinode bila je da mladi nisu vanjski sugovornici, nego punopravni članovi Crkve koji žive njezin život i sudjeluju u njezinom poslanju – naglasio je kardinal te u vezi sa spomenutim dvjema riječima, slušati i pratiti, istaknuo da je riječ o uzajamnom slušanju. Crkva na različitim razinama svoga ustroja sluša mlade koji izražavaju svoje težnje i ideale, a oni su pak, s druge strane, pozvani slušati Crkvu koja je uz njih na njihovom putu. Slušanje i praćenje svode se na ono što je temeljni poziv Crkve: susret s Gospodinom Isusom koji preobražava – rekao je kardinal.

Svjedočiti vjeru vršnjacima

Vjerujem da su nam danas potrebni povjerenje i nada i, u nedostatku konkretnih rješenja, sposobnost za kreativnost i razmišljanje o boljem svijetu u kojem će se poštovati dostojanstvo i prava svake osobe – rekao je kardinal i istaknuo da najvažnijim načinom kojim mladi mogu promijeniti svijet na bolje smatra navještaj Radosne vijesti među vršnjacima. Na kraju je Papin državni tajnik izrazio želju da svaki sudionik ovogodišnjega susreta mladih iz Paname zaista ponese zauzetost za navještaj Evanđelja riječima, ali prije svega svojim životom i svjedočanstvom koje će pružati drugima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: