HomevestiKardinal Piacenza: Gledajmo Crkvu uvijek kroz nebesku dimenziju

Kardinal Piacenza: Gledajmo Crkvu uvijek kroz nebesku dimenziju

Na slici: Pođimo, štoviše potrčimo do ispovjedaonice u ove svete dane – potaknuo je kardinal Mauro Piacenza  (AFP or licensors)

Viši pokorničar, kardinal Mauro Piacenza, potaknuo je vjernike da ne propuste priliku iskoristiti potpuni oprost tijekom osmine Svih svetih, koji mogu namijeniti za sebe ili za nekoga od vjernih pokojnih

Povodom svetkovine Svih Svetih i spomena na vjerne mrtve, viši pokorničar, kardinal Mauro Piacenza, objavio je poruku na početku koje se upitao na što zapravo mislimo, odnosno kamo smjera naš um i srce kada čujemo riječ Crkva. Vjerodostojan odgovor na ta jednostavna, ali temeljna pitanja može dovesti samo do augustinske stvarnosti totalnog Krista, do Crkve shvaćene ne samo kao ljudske stvarnosti, već u njenom božansko-ljudskom identitetu – poručio je kardinal.

Crkva je uvijek Crkva Presvetog Trojstva, stoga moramo neprestano biti svjesni njezine nebeske dimenzije, kako u odnosu prema otajstvu Presvetog Trojstva, posebice prema Glavi koja je Krist, tako i u zagrljaju sa svom spašenom braćom koja su već napustila ovaj svijet. U ove smo svete dane pozvani obilno crpiti iz nepresušnoga blaga pričesti, bilo uz osobno razmišljanje na koje smo općenito potaknuti nježnim sjećanjem na naše najmilije koji su preminuli, bilo uz razmatranje i molitvu – stoji u pismu.

Osim toga, kardinal Piacenza je istaknuo da surađivati na velikom djelu otkupljenja koje je izvršio Krist, kroz euharistiju, osobnu molitvu, pokoru, milostinju i djela milosrđa, znači dopustiti milosti da nas putem naše vlastite slobode uključi u djelo samog Presvetog Trojstva koje od stvaranja do posljednjeg suda poziva sve ljude na puno zajedništvo s njim.

U vezi s potpunim oprostom koji je tijekom prvih osam dana u studenom moguće namijeniti za sebe ili za nekoga od vjernih pokojnih, uz prethodnu ispovijed, pričest i molitvu na nakanu Svetog Oca, viši je pokorničar primijetio da tim jednostavnim i konkretnim gestama svaki vjernik iznova potvrđuje svoje puno zajedništvo s Crkvom, prihvaćajući sva duhovna i nadnaravna dobra koja iz toga proizlaze.

Pođimo, štoviše potrčimo do ispovjedaonice u ove svete dane – potaknuo je kardinal i dodao – Prihvatimo ponizno i pobožno, radosno i velikodušno, dar potpunoga oprosta i ponudimo ga nesebično za našu braću koja, prešavši prag vremena, više ne mogu učiniti ništa za sebe, ali još uvijek mogu mnogo primiti od naše ljubavi. Tako se naš odnos ljubavi s njima nastavlja i jača – poručio je kardinal Piacenza te, među ostalim, objasnio da nas potpuni oprost podsjeća kako naša djela imaju beskonačnu i nadnaravnu vrijednost.

Ispovjednike je viši pokorničar pak potaknuo da uvijek, a posebice tijekom ovih svetih dana, velikodušno stoje vjernicima na raspolaganju, napomenuvši da će time steći beskrajne zasluge pred prijestoljem Svevišnjega te da se satima provedenima u ispovjedaonici može steći mnogo više zasluga nego mnogim organizacijskim sastancima, bez obzira na njihovu korisnost i uspjeh. Koliko prilika za utjehu i ohrabrenje ovih dana u ispovjedaonici, koliko suza koje se mogu obrisati, koliko providonosnih prilika za objašnjenje stvarnosti vječnoga života, za poticaj na oprost i nježnost koju u sebi nose djela milosrđa, kako bi se shvatio smisao svakodnevnog hodočašća – istaknuo je kardinal.

Dajmo se svim srcem u službu slušanja, utjehe, usmjeravanja i oprosta – potaknuo je kardinal Piacenza ispovjednike te na kraju poruke zazvao zagovor Blažene Djevice Marije koja je Majka Milosrđa, Kraljica svih svetih i Vrata nebeska, kako bi podržala neumorno djelovanje mnogih zaslužnih svećenika i bila posrednica milosti za srca vjernika te od Božanskog Milosrđa isprosila za brojnu pokojnu braću neprocjenjivi dar ulaska u Raj.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: