Homelokalne vestiKardinal Puljić blagoslovio Pastoralni centar papa Ivan Dobri u Beogradu (FOTO i VIDEO)

Kardinal Puljić blagoslovio Pastoralni centar papa Ivan Dobri u Beogradu (FOTO i VIDEO)

Zato sada i ovdje mi pripadnici Beogradske nadbiskupije, iako u svojim ograničenim okvirima, na jedinstveni način osjećamo pravu punoću vremena. Mada još nije u potpunosti dovršen čitav projekat Marijanuma, ipak je već ocrtana i realizirana ukupna vizija Pastoralnog centra, tako da već ove školske godine mogu krenuti svi pastirski i pedagoški programi. Zato smo danas ovdje prisutni i svi mi: arhitekti, izvođači radova, umjetnici – u prvom redu zaslužni za skulpturu i mozaik – kao i donatori i molitelji, istaknuo je nadbiskup svima zahvalivši na žrtvi i radu.

Svečano euharistijsko slavlje i blagoslov Pastoralnog centra papa Ivan Dobri, mozaika Preobraženja Gospodinova na pročelju i zvoniku katedrale, novih vitraja, kipa pape Ivana XXIII. održano je u subotu, 10. septembra u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Svečanost je predvodio vrhbosanski nadbiskup u miru kardinal Vinko Puljić, a suslavili su beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, zrenjaninski biskup i predsjednik Međunarodne biskupske konferencije Svetih Ćirila i Metoda mons. Ladislavom Nemetom, dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u Beogradu mons. Simon Bolivar Sanchez Carrion, te mnogobrojni svećenici iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Svečanom slavlju u ime Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. . Porfirija nazočio je episkop hvostanski g. Justin i episkop marčanski g. Sava, vikarni episkopi Njegove Svetosti, a slavlju je nazočio episkop mohački g. Damaskin, vikarni episkop bačkog vladike g. Irineja, kao i veći broj vjernika Srpske Pravoslavne Crkve. Slavlje je uveličala osobna izaslanica predsjednika Republike Srbije i predsjednice Vlade Republike Srbije Maja Gojković, ministrica kulture i potpredsjedicu Vlade. Na svečanosti je nazočio i dr Vladimir Roganović, direktor Uprave za saradnju s Crkvama i verskim zajednicama, sadašnji narodni poslanik Goran Vesić, direktor Pošte Srbije Zoran Đorđević te ambasadori ili predstavnici država Ukrajine, Sjedinjenih Američkih Država, Republike Hrvatske i Malteškoga reda.

Nastupila je punoća vremena – već ove školske godine mogu krenuti svi pastirski i pedagoški programi

Prije samog misnog slavlja beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar pozdravio je sve nazočne i svima izrazio dobrodošlicu. U svom pozdravnom govoru naglasio je samu povijesnu pozadinu i značenje umjetničkih djela: „Poslije jedinstvenog slavlja 1700-godišnjice Milanskog edikta, poslije dugih godina pastirskih promišljanja vezanih za našu Prvu biskupijsku sinodu, nakon traženja kako ovom prostranom,  ali neuređenom prostoru ‒ Marijanumu udahnuti duh i život, u Duhu Svetom odlučismo: ovdje će biti Pastoralni centar, prozvan po onome koji je nekada koračao ulicama našeg grada, a prije 60 godina kao starac, ali potpuno mladelačkog srca započeo Drugi vatikanski koncil – najveći proročki čin 20. stoljeća. I dok nas je Duh Gospodnji otvarao za nove poglede, zajedno smo otkrivali da smo obavezni da svi saznaju da je upravo iz Belog Grada, Grada s jedinstvenim „geniusom loci“ ‒ Ušćem, nakon slavne pobjede 1456. godine kod Beograda cjelokupno zapadno krilo kršćanstva bilo obdareno blagdanom Isusovog Preobraženja na Gori… i da se otad, točno u podne razliježe radosna zvonjava sa svih crkava sveta“, rekao je nadbiskup Hočevar. Nadbiskup je zahvalio svima koji su pomogli, a u prvom redu to je Sveta Stolica, Srpska Pravoslavna Crkva, Republika Srbija i grad Beograd. Također je pomogla i Biskupska konferencija Amerike, Seoul, druge (nad)biskupije, redovnici, građevinske firme i razne udruge, a iznad svega vjernici s kojima se okupljalo i svake prve subote u mjesecu molilo i zazivalo snagu Božjeg Proviđenja. Nastavio je govoriti o viziji Pastoralnog centra: „Zato sada i ovdje mi pripadnici Beogradske nadbiskupije, iako u svojim ograničenim okvirima, na jedinstveni način osjećamo pravu punoću vremena. Mada još nije u potpunosti dovršen čitav projekat Marijanuma, ipak je već ocrtana i realizirana ukupna vizija Pastoralnog centra, tako da već ove školske godine mogu krenuti svi pastirski i pedagoški programi. Zato smo danas ovdje prisutni i svi mi: arhitekti, izvođači radova, umjetnici – u prvom redu zaslužni za skulpturu i mozaik – kao i donatori i molitelji“, istaknuo je nadbiskup svima zahvalivši na žrtvi i radu. Budući da je preko Apostolske nuncijature pristigla i poruka pape Franje u kojoj je Beogradskoj nadbiskupiji udijelio Apostolski blagoslov, generalni vikar mons. Aleksandar Kovačević svima ju je priopćio. Potom je uslijedilo svečano misno slavlje koje je predvodio kardinal Puljić.

Kroz Pastoralni centar potrebno je tražiti istinu, ljubav i dobrotu, poručio je kardinal Puljić

Kardinal Puljić je u propovijedi istaknuo samu važnost uvođenja blagdana Preobraženje te veliku ulogu sv. Ivana Kapistrana u obrani Beograda. Upravo Preobraženje Gospodinovo treba biti i nama poticaj „da budemo zahvalni za sve što imamo, jer sve je to Božji dar, svjesni Božje prisutnosti i Božjeg djelovanja u nama“, rekao je kardinal Puljić. Tumačeći sliku preobraženja na gori Tabor kardinal je istakao da je Bog tada očitovao svoje lice. „Tim očitovanjem božanskog lica u svojoj ljudskosti, spremio je apostole da se mogu suočiti i licem Kristovim u njegovoj muci i križu. Utisnuo je sliku svoju u nas na krštenju te je to bio prvi korak našeg preobraženja. Svi čini vjere idu za tim da se utisne Kristovo lice u nas i da ga očitujemo svojim životom“, poručio je kardinal Puljić. Ističući kako je Bog povjerio čovjeku da bude njegov sudionik, sustvaratelj, dovršitelj svijeta, kardinal je naglasio da i Pastoralni centar treba biti blagoslov za sve djelatnosti koje će se u njemu događati, jer sva gradnja treba služiti čovjeku za izgradnju u ljubavi, dobroti i nadi. Kardinal Puljić je završio propovijed tumačeći sadašnje događaje i situaciju u svijetu te istaknuo kako čovjeku nije lako prepoznati istinu ako ne živi s Bogom, a isto tako u današnjem svijetu koliko god čovjek napreduje toliko stremi od samouništenja. Puno je nasilja u obitelji, društvu i među narodima, stoga potrebno je tražiti istinu, ljubav i dobrotu koja je u Bogu i koja osvjetljava put čovjeku, poručio je kardinal Puljić.

Molitelji i donatori, bez kojih se ne bi moglo ostvariti ovo djelo, postali su jedno

Na kraju svete mise zahvalu je uputio i vlč. Mihael Sokol, župnik katedralne župe, rektor Marijanuma i direktor Pastoralnoga centra. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na ovoj svečanosti kao i svima koji su pomogli u realizaciji ovoga projekta, u prvom redu moliteljima koji su svake prve subote ustrajno molili kao i svim već spomenutim donatorima. Naglasio je kako se prije tri godine počelo s projektom, a danas je dovršena zgrada po imenu Stella koja će služiti za sve koji će boraviti u Pastoralnom centru, a u kojem su uređene i dvorane. Osim toga napravljeni su vitraji, mozaik i kip pape Ivana Dobrog. Zahvalu je izrekao svim izvođačima radova, a u prvom redu arhitektu Đurici Savičiću, inžinjerci Biljani Čanić, kao i pokojnom Niki Hribaru, p. Marku Rupniku umjetniku vitraja i mozaika te Draganu Radenoviću autoru skulpture pape Ivana Dobrog. Svakako neizostavne zahvale je uputio i nadbiskupu Hočevaru koji je imao povjerenje u Božju providnost u ostvarenju ovog projekta. Zahvalio je kardinalau Puljiću na predvođenju slavlja, svim hodočasnicima, vjernicama i svima koji su pomagali oko slavlja, kao i medijima koji su prenosili misno slavlje posebice Laudato televiziji i Radio Mariji Srbije.

Nakon euharistijskoga slavlja kardinal Puljić je blagoslovio vitraje i mozaik koji se nalazi na zvoniku i pročelju katedrale, potom Pastoralni centar papa Ivan Dobri te kip pape Ivana XXIII koji je smješten u dvorištu katedrale.

Foto: Predrag Mitić

Važnost projekta Pastoralnog centra i za Katoličku i za Pravoslanu Crkvu te Republiku Srbiju i sam grad Beograd

Nakon blagoslova nazočnima se u ime patrijarha Porfirija obratio vikarni episkop g. Justin i poručio kako se svijet današnjice dijeli po vjeri, naciji, boji kože, političkom usmjerenju, ali da de upravo kršćani okupljaju se u Crkvu i čitaju jedno Pismo te da upravo među kršćanima ne smije biti podjela. Naglasio je kako je vrijeme sadašnje vrijeme puno nasilja i podjela. Kultura je pretvorena u propagandu, a vidljiva je i zlouporaba nauke. Tako hladno srce i praznu dušu hrane apstraktni pojmovi i čovjek čezne za slobodom i smislom života. Stoga, ovakva mjesta kao ovaj Pastoralni centar daju upravo pravi smisao i upoznavanje tajne života, istaknuo je episkop Justin.. Čestitajući u ime patrijarha Porfirija na svemu što je urađeno i obnovljeno, na kraju je istaknuo da kršćani uvijek trebaju gledati na ono što ih spaja, a ne ono što ih razdvaja.

Nakon blagoslova nazočnima u ime predsjednika Republike Srbije i predsjednice Vlade Republike Srbije obratila ministrica Gojković te je naglasila kako se Republika Srbija i grad Beograd, koji su oduvijek bili mjesto susreta, mjesto dijaloga različitih kultura i svjetonazora, brinu za sve koji u njemu žive. Ovo je također jedan od primjera da je ovaj projekat Pastoralnog centra prepoznat kao važan i da su ga poduprli, kako bi se u njemu mogle odvijati aktivnosti koje će biti korisne za ovu zajednicu.

Cjelokupno slavlje svojim glasovima obogatio je zbor “Ars vocalis” predvođen dirigentom Miroslavom Arbanovskim, orguljašem Andrejem Ivanovićm te tubačima Aleksandrom Solunacem i Jovanom Savićem.

Misi i svečanosti blagoslova prethodila je večer prije, u petak, 9. septembra, svečana molitva Večernje časoslova koju je u katedrali predvodio nadbiskup Hočevar u zajedništvu s karidnalom Puljićem, svećenicima i vjernicima.

V. M./M.S.

FOLLOW US ON: