HomevestiKardinal Sako Papi: Crkva u Iraku je Crkva mučenika

Kardinal Sako Papi: Crkva u Iraku je Crkva mučenika

Na slici: Crkva u Iraku  (AFP or licensors)

Patrijarh je istaknuo kako je unatoč malom broju Kaldejska Crkva, veliki znak za opću Crkvu i za druge kršćane. To je misionarska Crkva od prvih stoljeća.

Koristim ovu priliku da Vašoj Svetosti izrazim duboku zahvalnost Kaldejske Crkve za Vašu molitvu i blizinu kršćanima i svim građanima Iraka i cijeloga područja – napisao je u pismu papi Franji kardinal Louis Raphael Sako, kaldejski patrijarh iz Bagdada, prilikom otvaranja godišnje sinode Kaldejske Crkve koja se održava do 13. augusta u prostorima patrijarhata u Ankawi, predgrađu Erbila, u iračkom Kurdistanu.

Kardinal je Papi spomenuo o nekoliko laika koji su kao predstavnici svojih biskupija prva dva dana sudjelovali na sinodi. Zasjedanje je počelo duhovnim vježbama koje je vodio ciparski maronitski nadbiskup Youssef Soueif. Na radovima će sinode od 8. augusta ponovo sudjelovati samo biskupi.

Patrijarh je istaknuo kako je unatoč malom broju Kaldejska Crkva, veliki znak za opću Crkvu i za druge kršćane. To je misionarska Crkva od prvih stoljeća koja je naviještala evanđelje sve do Kine, dala je mnogo mučenika i nastavlja ih davati sve do danas. Uvijek je bila Crkva mučenika kroz cijelu svoju povijest.

Kardinal je podsjetio kako i građani muslimani trpe i gube živote svaki dan. Nadamo se da je naše zajedničko trpljenje znak nade za bolju budućnost. S radošću smo primili vijest o Vašem posjetu Iraku. Vaša prisutnost među nama bit će velika potpora i ohrabrenje osobito u ovim prilikama. Nestrpljivo Vas čekamo! – zaključio je kaldejski patrijarh i bagdadski nadbiskup, kardinal Louis Raphael Sako.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: