HomevestiKardinal Sandri u Egiptu: Kao sveti Franjo, svjedoci evanđelja i ljubavi

Kardinal Sandri u Egiptu: Kao sveti Franjo, svjedoci evanđelja i ljubavi

Na slici: Kardinal Leonardo Sandri, pročelnik ‘Zbora za istočne Crkve’ u Egiptu

Vjernici u Kristu i u islamu odlučili su da se više neće bojati jedni drugih, nego će se bojati svega onoga što izobličava istinsko iskustvo vjerskog osjećaja

Nakon posjeta eparhijama u Gornjem Egiptu koji je počeo 25. februara, i raznih susreta s mjesnim klerom, kardinal Leonardo Sandri, pročelnik ‘Zbora za istočne Crkve’ 1. marta je otišao u Damiettu, udaljenu nekoliko kilometara od Kaira, gdje je hodočastio na mjesta svetog Franje.  Potom je otvorio svečanost u spomen na susret siromaška iz Asiza sa sultanom Al-Kamilom Al-Malekom koji se dogodio upravo u toj zemlji koja je prije 800 godina bila opustošena ratom.

Na svečanosti su sudjelovali brojni vjernici iz cijeloga Egipta zajedno s predstavnicima franjevačkog reda, Kustodije Svete zemlje, gradonačelnikom Damiette i raznim diplomatskim predstavnicima. Susret u Damietti plod je zauzimanja svetog Franje koji je pod svaku cijenu želio prijeći more i susresti muslimane. Taj je susret mogao izgledati kao neuspjeh, jer sultan se nije obratio kao ni njegovi ljudi i praktički nije promijenio ishod križarskih ratova. Ipak, sjećanje na taj dijalog ostalo je stoljećima kao zaglavni kamen zgrade, zakopane u pustinjskom pijesku ili blatom poplava, koji je opstalo samo zato što ga je u srcu svetog Franje izazvao sam Gospodin. Nije to bio projekt ljudskog osvajanja, no kao sjeme odmah je počeo nicati.

Prekomorska provincija, današnja Kustodija Svete zemlje, provincija Svete Obitelji u Egiptu, s prisutnošću franjevaca na svetim mjestima, plod je tog sjemena koje je posijano daleke 1219. godine, a svjedočanstvo su i ovogodišnja slavlja. Posljednjih godina, upravo u Egiptu, više od oporavka u strogom smislu dijaloga s džamijom Al-Ahzar, susret njezinog velikog imama s Papom koji je izabrao ime Franje, bio je učinkovit. Njihov zagrljaj u Kairu koji se ponovio u Vatikanu, a bio zapečaćen u Abu Dhabiju, morao je i još će morati nadvladavati otpor i prigovore u njihovim zajednicama; no, dao nam je dokument o bratstvu za koji zahvaljujemo Bogu Svemogućemu i Milosrdnomu. Tada kao i danas, vjernici u Kristu i u islamu odlučili su da se više neće bojati jedni drugih, nego da će se bojati svega onoga što izobličava istinsko iskustvo vjerskog osjećaja.

Tražimo od svih da prestanu koristiti religije kako bi poticali mržnju, nasilje, ekstremizam i slijepi fanatizam te da prestanu koristiti Božje ime kako bi opravdali ubojstva, progonstvo, terorizam i ugnjetavanje – podsjetio je na riječi dokumenta kardinal Sandri i istaknuo njegov važniji dio – To tražimo zbog naše zajedničke vjere u Boga koji nije stvorio ljude da budu ubijeni ili da se sukobljavaju, niti da budu mučeni ili ponižavani u svom životu. Naime, Svemogući Bog ne treba nikoga da ga brani i ne želi da se Njegovo ime koristi za ugnjetavanje ljudi.

Širiti taj tekst i živjeti ga zajedno s islamskom braćom vjernicima zadatak je na koji je kardinal Sandri potaknuo na kraju svojeg govora, obnavljajući iz Damiette nakanu da se uzme model svetog Franje i njegove braće franjevaca navjestitelja evanđelja kao svjedoke i mučenike za ljubav Božju i braću.

Posjet kardinala Leonarda Sandrija završit će 4. marta, u crkvi svetog Josipa, svečanom pontifikalnom misom na latinskom obredu u spomen na susret svetog Franje i sultana. U međuvremenu, 02. ožujka Papin je posebni izaslanik posjetio samostan svetoga Bishoya i susreo Njegovu svetost papu Tawadrosa, patrijarha Koptske Pravoslavne Crkve.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: