HomevestiKardinal Sandri u posjetu Svetoj zemlji

Kardinal Sandri u posjetu Svetoj zemlji

Na slici: Jeruzalem

Pročelnik Zbora za Istočne Crkve crkve posjetio je brojne kršćanske ustanove i crkve u Jeruzalemu te se susreo s lokalnim klerom i volonterima

Kardinal Leonardo Sandri, pročelnik Zbora za Istočne Crkve, boravio je u Svetoj zemlji od 30. septembra do 4. oktobra, na poziv franjevačke Kustodije koja ovih dana slavi 800. obljetnicu hodočašća mira svetoga Franje. Obilazak je kardinal započeo u selu Ain Karimu, mjestu susreta Blažene Djevice Marije i njene rođakinje Elizabete, gdje se danas nalazi Dom sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog za djecu i mlade s teškoćama u razvoju. Sestre u toj ustanovi, uz pomoć volontera i profesionalnog osoblja, vode brigu o 52 djece i mladih s ozbiljnim tjelesnim i kognitivnim smetnjama. Uz dom se nalazi škola za djecu s teškoćama u razvoju koju pohađaju štićenici spomenute ustanove i skupina vanjskih učenika.

Kardinal Sandri posjetio je i zavod braće kršćanskih škola, tzv. lasalijanaca, u Starom gradu u Jeruzalemu, a nakon toga urede Papinske misije u Jeruzalemu, koju je utemeljio papa Pio XII., a sveti Pavao VI. povjerio Katoličkoj udruzi za pomoć Bliskom Istoku (Catholic Near East Welfare Association – CNEWA), sa sjedištem u New Yorku. Pročelnik Zbora za Istočne Crkve imao je priliku čuti o povijesti i aktivnostima te agencije koja brine o siromašnima, djeci, osobama s invaliditetom i oboljelima. Papinska misija u Jeruzalemu posebnu pozornost posvećuje promicanju pastoralnih aktivnosti poput biblijskoga natjecanja i pripreme udžbenika o povijesnoj kršćanskoj prisutnosti u Svetoj zemlji, nažalost često pogrešno shvaćenoj kao stvarnost koja ne dolazi izvorno s toga područja.

Kardinal Leonardo Sandri sastao se i sa svećenicima koji djeluju u Svetoj zemlji. Održao je pritom kratak govor te odgovorio na nekoliko pitanja vezanih, među ostalim, uz teškoće u pastoralnom radu i pažnju prema siromašnima u velikim teškoćama koje aktualna društveno-politička situacija samo pogoršava. Također je bilo govora o iseljavanju kršćana s Bliskoga Istoka, posebice iz Svete zemlje. Pročelnik zbora za Istočne Crkve posjetio je, osim toga, katedralu grčko-melkitskoga egzarhata te maronitsku zajednicu u Jeruzalemu, kao i kršćanski medijski centar koji je dala izgraditi Kustodija Svete zemlje.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: