HomevestiKardinal Turkson na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Kardinal Turkson na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu

Na slici: Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja

U Davosu, u Švicarskoj, gdje je u tijeku Svjetski gospodarski forum, kardinal Turkson, ekumenski patrijarh Bartolomej I. i glavni moskovski rabin Goldschmidt, zatražili su od vlada svijeta da koriste nove tehnologije radi zajedničkog dobra, jer ne postoji drugi planet na kojem se može živjeti.

Zemlja plače, a i siromašni plaču. Zbog toga su vjerski vođe došli u Davos kako bi govorili srcu velikog financijskog i gospodarskog svijeta, te potaknuli globalnu svijest na promjene – rekao je kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, prefekt Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, u svojem govoru, u nazočnosti ekumenskog patrijarha Bartolomeja I. i glavnog moskovskog rabina Pinchasa Goldschmidta, na tiskovnoj konferenciji koja se održala 22. januara u sklopu Svjetskog gospodarskog foruma koji se zatvara danas, 24. januara.

Ako, kako Papa kaže u enciklici Laudato si’ – objasnio je kardinal Turkson – zemlja i siromašni plaču, hitno se moraju saslušati i svi moramo pokušati zaustaviti taj plač. Ovdje smo kao gosti Svjetskog gospodarskog foruma, jer želimo potaknuti globalnu svijest na promjene. Nove tehnologije ne smiju odlučivati o onom što smo pozvani postati, nego moraju biti iskorištene za opće dobro, za dobro čovječanstva, zemlje i njenih stanovnika. Ne postoji drugi planet na kojem se može živjeti – upozorio je kardinal Turkson, prije nego što je od političkog svijeta i vlada zatražio da priznaju središnju ulogu religija i vjernika, osuđujući raširenu praksu, osobito u sekulariziranim zemljama, protjerivanja religija u privatno područje, negirajući njihov utjecaj na život ljudi.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, Donald Trump, jučer je na gospodarskom forumu u Davosu, ponovo zaprijetio da će nametnuti carinu od 25% na europske automobile ako Francuska i Velika Britanija aktiviraju mrežni porez kako bi oporezovale maksimalnu zaradu velikih američkih mrežnih korporacija koje danas u Europi plaćaju zanemariv porez, izabirući gdje će ga prijaviti. Naime, sporazum o carinama mogao bi se uskoro sklopiti. Predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, nakon što je razgovarala s predsjednikom Trumpom u Davosu, očekuje to u roku od nekoliko tjedana. Američki je Predsjednik rekao da Europa nema drugog izbora, nego pregovarati. Europa pak procjenjuje ogromne zarade Googlea, Amazona i Facebooka koje su ostvarili u Europi s minimalnim porezima koje su platili u Irskoj ili na drugim povoljnim ovlaštenim mjestima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: