HomevestiKardinal Turkson: Suosjećanje prema onome tko je bolestan

Kardinal Turkson: Suosjećanje prema onome tko je bolestan

Kao što je Božji Sin imao suosjećanja za čovječanstvo, tako i mi trebamo pokazati spremnost na suosjećanje i potporu

Jučer, 11. februara je bio spomendan Gospe Lurdske i XXVII. svjetski dan bolesnika. Na središnjoj svečanosti u Kolkati sudjelovao je i kardinal Peter Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja

Danas, na spomendan Gospe Lurdske, obilježava se XXVII. svjetski dan bolesnika, s temom “Besplatno primiste, besplatno dajte” (Mt 10,8). Svečana je proslava ove godine održana u Kolkati, gradu u kojem je sveta Majka Terezija na izvanredan način posvjedočila besplatnost ljubavi.

Kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, ovih se dana nalazi u tom gradu, a nekoliko je dana prije tim povodom za našu radijsku postaju kazao da briga o našoj ranjivosti, koja pogađa sve, pomaže da shvatimo kako ne smijemo stajati jedni pored drugih kao neprijatelji i stranci, nego se možemo međusobno besplatno potpomagati i podržavati.

 

Ne postoji prava njega bolesnika bez utjelovljenja

Mislim da je stajalište koje godinama vodi papu Franju to da ne postoji prava njega bolesnika bez utjelovljenja – rekao je kardinal i dodao – Utjelovljenje znači poziv i nama da podijelimo teret s onima koji su pogođeni bolešću. To ne znači razboljeti se, nego pokazati sućut, biti spreman pružiti ruku, pružiti njegu, pobrinuti se, ponuditi našu ljudskost.

Kao što je Božji Sin imao suosjećanja za čovječanstvo, došao zbog nas i preuzeo našu ljudsku narav kako bi nas otkupio od grijeha, tako i mi, kad se nađemo pred bolesnom osobom, trebamo pokazati spremnost na suosjećanje i potporu. Na taj način možemo pokazati brižnost, bliskost i dati utjehu, kako bi Gospodin također mogao djelovati. To je najveći dar koji možemo ponuditi ljudima u toj situaciji – kazao je kardinal Turkson.

 

Vidjeti Krista na licu bolesnika

U govoru na konferenciji održanoj prije nekoliko dana u Kolkati, kardinal je upozorio koliko je važno vidjeti Krista na licima bolesnih, koji su dragocjeno blago za Crkvu, slijedeći primjer Boga koji sudjeluje u ljudskoj patnji. Govor je zaključio pozivom Crkve na suosjećanje, rekavši da nam je bezgranična Božja ljubav svima učinila dobro te smo istom mjerom pozvani doprijeti do drugih.

Osvrnuvši se na primjer sv. Kamila de Lellisa, koji je, predlažući najučinkovitiji način brige za bolesne, jednostavno rekao “Stavite više srca u te ruke”, kardinal Turkson je kazao da je to i naša nada i naša želja. Na kraju je pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja zazvao pomoć Blažene Djevice Marije, “Zdravlja bolesnih”, kako bi se ta želja i ostvarila.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: