HomevestiKardinal Van Thuan – nadahnuće za zatvorenike

Kardinal Van Thuan – nadahnuće za zatvorenike

Na slici: Vijetnamski kardinal Nguyen Van Thuan

Povodom godišnjice smrti kardinala Franje Ksavera Nguyena Van Thuana, 16. septembra, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kardinal Peter Turkson, služio je misu zadušnicu u crkvi Santa Maria della Scala, u Rimu, u kojoj je pokopan taj vijetnamski kardinal.

Povodom godišnjice smrti kardinala Franje Ksavera Nguyena Van Thuana, 16. septembra, pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kardinal Peter Turkson, služio je misu zadušnicu u crkvi Santa Maria della Scala, u Rimu, u kojoj je pokopan taj vijetnamski kardinal. Kardinal Turkson je u propovijedi istaknuo da molitva treba biti univerzalna, to jest otvorena svima. Potom je ukazao na primjer svjedočanstva kroz život i knjige koje je napisao kardinal Nguyen Van Thuan.

Sveti Pavao kaže Timoteju da moli za sve, kako u dobru, tako i u zlu – rekao je kardinal Turkson i napomenuo – Naše su molitve bez ograničenja, jer nisu samo osobne, nego su temeljene na zajednici. Naše se molitve, s pogledom na cijeli svijet, istovremeno ujedinjuju s molitvama cijele Crkve. Moramo moliti u vjeri, prisjećajući se da nas molitva vodi vjeri. Krist je došao na zemlju i postao naš posrednik i zagovornik. Sveti Pavao je želio da se u Timoteju i u nama očituje Krist.

Primjer kardinala Van Thuana pun je kreposti i još uvijek svijetli i potiče mnoge osobe – rekao je kardinal Turkson i posvjedočio o svojem posjetu Kamerunu gdje je susreo zatvorenike koji se mole kardinalu Thuanu. Zatvorenici nisu molili samo za sebe, nego i za druge, da dobro žive. Kardinal je pozvao nazočne da kada idu na grob kardinala Nguyena Van Thuana, da mole ne samo za sebe, nego i za sve potrebite i progonjene, te kako bi on bio naš posrednik.

Kardinala Van Thuana već dugo u svijetu smatraju simbolom vijetnamskih katolika. U apostolskoj pobudnici ‘Christus vivit’, papa Franjo ga je istaknuo kao primjer mladima, te kao osobu koja je znala svoju sadašnjost živjeti duhom punim ljubavi, osobito tijekom godina koje je proveo u zatvoru komunističkog režima.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: