HomevestiKardinal Zenari na početku konzistorija u ime novih kardinala pozdravio Papu

Kardinal Zenari na početku konzistorija u ime novih kardinala pozdravio Papu

Na početku današnjega konzistorija, prvi od novih kardinala, nuncij u Damasku, u ime svih novoimenovih kardinala zahvalio je papi Franji. Kardinali dolaze sa svih kontinenata, to je rječit znak crkvene univerzalnosti. Dolaze iz dalekih zemalja, a neke od njih prvi put u svojoj povijesti imaju kardinala – kazao je kardinal Mario Zenari. Mnogi dolaze iz periferija svijeta: Bangladeš, Otoci Mauricijus, Papua Nova Gvineja, Malezija. (Bio je odsutan biskup Lesota Koto Khoarai, 87. godina, jer nije mogao podnijeti dugo putovanje)

Među kardinalima je i jedan obični svećenik, Albanac Ernest Simoni, gotovo devedesetogodišnjak, koji je 18 godina proveo u komunističkim zatvorima u Albaniji; bio je svjedok vjere u teškim godinama diktature, mučen i osuđivan na prinudni rad u rudnicima i u skadarskim kanalizacijama. Svi su danas primili kardinalsku crvenu kapicu koja je znak spremnosti da se prolije krv za vjeru i za mir u svijetu u kojem danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima Crkve.

Tijekom ove godine, u cijelom svijetu odjekivala je hvala Bogu na njegovu beskrajnom milosrđu. Crkva ‘u izlasku’ hrabro je u sve krajeve svijeta nosila radosnu evanđeosku vijest. Crkva, ‘dobri Samarijanac’, koji se danas prigiba nad svakim čovjekom, unesrećenim i polumrtvim na rubu ceste, ranjenom u tijelu i duši, pozvana je njegovati ljudske rane i na njih izlijevati ulje i vino božanske samilosti – kazao ja kardinal Zenari dodajući:

Sveti Oče, netko od nas dolazi iz mjesta gdje su mnogi, milijuni, unesrećeni, odrasli i djeca, ostavljeni mrtvi ili polumrtvi na ulicama sela i četvrti, ili pod ruševinama vlastitih domova i škola, zbog okrutna nasilja i krvavih, neljudskih i nerješivih sukoba, čije tragične posljedice vrlo često snose nemoćni građani, podnoseći nadljudske patnje i vrlo velike humanitarne katastrofe.

Nakon konzistorija, Papa je s novim kardinalima otišao u samostan Mater Ecclesiae u Vatikanu, gdje su se u srdačnom razgovoru zadržali s papom emeritusom Benediktom XVI. Kardinalski zbor sada ima 228 članova, a 121 kardinal ima pravo glasa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: