HomevestiKatolici i luterani obilježavaju 500. godišnjicu Reformacije

Katolici i luterani obilježavaju 500. godišnjicu Reformacije

Na jučerašnji je dan prije 500 godina njemački teolog Martin Luther objavio svojih 95 teza koje su potaknule protestantsku Reformaciju. Tim su povodom Papinsko vijeće za promicanje jedinstva kršćana i Svjetska luteranska federacija danas objavile zajedničku izjavu u kojoj izražavaju svoju zahvalnost na duhovnim i teološkim darovima koje su primili zahvaljujući Reformaciji, podsjećajući na prigodne događaje koji su se zbili protekle godine.

Papa Franjo je tako prije točno godinu dana posjetio švedske gradove Lund i Malmö kako bi sudjelovao na zajedničkom obilježavanju Reformacije zajedno s čelnicima Svjetske luteranske federacije. To se liturgijsko slavlje usredotočilo na traženje oprosta za grijehe prošlih stoljeća, istovremeno slaveći napredak koji je ostvaren u posljednjih pedeset godina. Sudionici su pritom obećali da će osnažiti zajedničke napore u služenju najpotrebitijima.

Današnja se izjava tako prisjeća tih povijesnih događaja, naročito opredjeljenja pape Franje i nekadašnjeg predsjednika Svjetske luteranske federacije, biskupa Muniba Younana, da nastave ekumenski put. U tekstu stoji da je zajednički put posljednjih pedeset godina doveo do uklanjanja predrasuda, porasta međusobnog razumijevanja i prepoznavanja odlučujućih teoloških slaganja.

I dok katolici i luterani još uvijek nemaju euharistijsko zajedništvo, dvije Crkve prepoznaju zajedničku pastoralnu odgovornost da odgovore na duhovnu glad i žeđ „našega naroda da bude jedan u Kristu“.

U izjavi nadalje stoji da su u mnogim zemljama diljem svijeta katolici i luterani zajednički obilježili 500. godišnjicu Reformacije, što je i jednima i drugima omogućilo da steknu nove uvide u događaje 16. stoljeća koji su doveli do njihove podjele. Istaknuvši teološki napredak koji je ostvaren „Zajedničkom deklaracijom o nauku opravdanja“, u tekstu se napominje da je rast zajedništva znak nade za današnji svijet da nadvlada podjele i fragmentaciju.

Izjava se zaključuje opredjeljenjem da se, pod vodstvom Duha Božjega, nastavi put prema većem jedinstvu u skladu s voljom Gospodina Isusa Krista, i to u spoznaji kako je daleko više onoga što nas sjedinjuje od onoga što nas dijeli.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: