HomevestiKigali, Ruanda. Umjesto zatvora katedrala

Kigali, Ruanda. Umjesto zatvora katedrala

Katolička Crkva u Ruandi odlučila je na mjestu nekadašnjeg zatvora u Kigaliju izgraditi novu katedralu. Regionalna biskupska konferencija zapadne Afrike izrazila je zadovoljstvo zbog tog poteza

Regionalna biskupska konferencija Zapadne Afrike prošlih je dana izrazila zadovoljstvo odlukom Katoličke Crkve u Ruandi da izgradi novu katedralu u Kigaliju, na mjestu nekadašnjega zatvora. Kako je objasnio otac Jean Pierre Nsabimana, rektor gradskog svetišta posvećenog Božanskom milosrđu, građevinskim će radovima upravljati Crkva koja je tu zemlju dobila od ruandske Vlade.

Nova će crkva biti smještena u blizini sadašnje katoličke katedrale u Kigaliju, posvećene svetom Mihaelu arkanđelu, za koju se već dugo smatra da je premala, a potrebno ju je i restaurirati. Otac John Bosco Ntagungira iz kigalijske župe Kraljice Mira izvijestio je da je lokalno stanovništvo sretno zbog odluke biskupā jer se dugo nadalo većoj crkvi.

Izgrađen 1930. godine, bivši zatvor Nyarugenge u Kigaliju, koji se prostire na površini nešto većoj od 20.000 kvadratnih metara, djelovao je do 2018. godine, kada su posljednji zatvorenici premješteni u novi zatvor. Napomenimo na kraju da su vlasti u Ruandi prije dvije godine odlučile iz sigurnosnih razloga zatvoriti neka bogoslužna mjesta u zemlji, uključujući i neke katoličke crkve na ruralnim područjima. Stoga se vijest o izgradnji nove katedrale čini ohrabrujućim znakom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: