HomevestiKolumbija: Zasjedanje biskupa o nasilju i nesigurnosti mirovnih

Kolumbija: Zasjedanje biskupa o nasilju i nesigurnosti mirovnih

Biskup Juan Carlos Barreto predstavio situaciju prožetu trpljenjem zbog korupcije i nedostatka mogućnosti

Tijekom zasjedanja Kolumbijske biskupske konferencije na temu „Gospodarstvo u službi ljudskog dostojanstva i općeg dobra“, monsinjor Juan Carlos Barreto, biskup Quibdóa, predstavio je situaciju prožetu trpljenjem zbog korupcije i nedostatka mogućnosti, u tolikoj mjeri da je Vlada morala stvoriti Međupodručno povjerenstvo za Chocò, jer na tom području vlada humanitarna, gospodarska, društvena i ekološka kriza. Ubojstvo je društvenih vođa i branitelja ljudskih prava, bez sumnje, jedna od velikih briga u zemlji, jer se snažno protivi ostvarenju mjesne demokracije i građanskog sudjelovanja – kazao je ravnatelj Nacionalnog tajništva za društveni pastoral, Héctor Fabio Henao.

Druga su velika briga i dalje mirovni sporazum, koji jedva dosežu 23% općeg konsenzusa. Izazovi su za Crkvu mnogovrsni poput ohrabrivanja i poticanja dijaloga u kojem iste osobe mogu sudjelovati i pomagati. Svi mi koji se osjećamo kao članovi Crkve moramo dati svoj doprinos pomirenju u Kolumbiji – istaknuo otac Darío Echeverri, tajnik Nacionalnog povjerenstva Kolumbijske biskupske konferencije za pomirenje.

Upravo je 3. jula, izaslanstvo Nacionalne oslobodilačke vojske kolumbijske gerile (ELN), koje ostaje na Kubi nakon zamrzavanja pregovora s kolumbijskom Vladom, reklo da čeka na bilateralno primirje i izvijestilo da je dostavilo dokumente mirovnog sporazuma zemljama jamcima, to jest Ujedinjenim narodima i Vatikanu, očekujući da će gesta poslužiti za ponovno pokretanje dijaloga – prenijela je katolička tiskovna agencija FIDES.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: