HomevestiKolumbijska biskupska konferencija odlučila osnažiti mirovni proces

Kolumbijska biskupska konferencija odlučila osnažiti mirovni proces

Na slici: Biskup Elkin Álvarez Botero, glavni tajnik Kolumbijske biskupske konferencije 

U središtu zasjedanja Kolumbijske biskupske konferencije zauzetost za gospodarstvo koje je uvijek u službi ljudskog dostojanstva i općeg dobra.

Kolumbijska biskupska konferencija na zasjedanju od 1. do 6. jula u Bogoti na temu „Gospodarstvo u službi ljudskog dostojanstva i općeg dobra – odlučila je osnažiti mirovni proces – rekao je biskup Elkin Fernando Álvarez Botero, glavni tajnik biskupske konferencije, koji je ponovo izabran na tu službu, ističući da je u središtu njihovih radova bila zauzetost za gospodarstvo koje je uvijek u službi ljudskog dostojanstva i općeg dobra u Kolumbiji u kojoj vlada velika nejednakost između bogatih i siromašnih, gdje vrlo sporo napreduje ostvarenje mirovnih sporazuma unatoč kojima i dalje traje društvena nepravda i korupcija, te se prirodna bogatstava nekontrolirano iskorištavaju, zbog čega se neki bogate, no mnogima se oduzimaju životne mogućnosti.

U okviru stote obljetnice krunidbe Blažene Djevice Marije od krunice u Chiquinquiri, koja je zaštitnica Kolumbije, biskupi su na susretu raspravljali o vrlo zabrinjavajućoj temi ubojstava društvenih vođa i branitelja ljudskih prava. Prema podacima Braniteljstva kolumbijskog naroda, u 2018. godini ubijene su 172 osobe. To se nasilje nije zaustavilo ni u prvom dijelu 2019. godine. Svaki je biskup svjedočio kako je to na njegovom području velika tragedija – rekao je biskup Botero.

Istodobno Crkva želi usmjeriti pozornost na svaku vrstu nasilja, jer mnogo je ljudi koji su u zadnje vrijeme poginuli zbog akcija kriminalnih bandi i drugih disidentskih skupina koje nisu postale dio mirovnih sporazuma s gerilcima. Želimo reći da je život svet i da svaki život mora biti poštovan, uključujući i onaj društvenih vođa – rekao je pomoćni biskup Medellína i napomenuo – Što se tiče kriminalnih bandi koje kao naoružane skupine djeluju ponajviše u velikim gradovima, na područjima koje kontroliraju gerilci i paravojne jedinice, one sada drže nezakonitu trgovinu drogom i brane je nasiljem.

Prema posljednjim podacima trinaest je tisuća bivših gerilaca Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARC) koje su se nakon mirovnog sporazuma 2016. godine, pretvorile u političku stranku i položile oružje, no mnogi drugi još uvijek se nisu odazvali. U ovom trenutku Crkva nudi svoju pomoć kako bi područja gdje se nalaze bivši gerilci uistinu postala mjesta u kojima je moguće vratiti se građanskom životu – rekao je glavni tajnik Kolumbijske biskupske konferencije i dodao – Svima želimo dati snage kako bi bili strpljivi u izgradnji mira, radeći zajedno, jer to je težak proces. Sporazumi napreduju, no sa zakašnjenjem, zato želimo osnažiti taj proces, pružajući pomoć kako bi se osiguralo da se oni poštuju.

Međutim, već mjesecima nema napretka u razgovorima s drugom skupinom gerilaca, Nacionalnom oslobodilačkom vojskom (ELN) koja je još aktivna. Pregovore koje je prethodna Vlada pokrenula 2017. godine, zaustavio je predsjednik Iván Duque u siječnju, nakon napada na Nacionalnu policijsku školu u Bogoti, u kojem je poginula 21 osoba. U ovom trenutku postoje kontakti u kojima sudjeluje i poneka crkvena osoba, kako bi se pronašle zajedničke točke za daljnji napredak – rekao je biskup Botero i istaknuo –  Bez sumnje, Kolumbija treba nastaviti ići putom dijaloga.

Postoje problemi no mi moramo zahtijevati pomirenje – rekao je glavni tajnik i podsjetio – To je velika poruka koju nam je dao Papa prilikom posjeta prije dvije godine. U tome Crkva želi biti čvrsta. Zauzet ćemo se upravo za poslanje pomirenja kao posrednici, ako Vlada i druga strana to budu tražile, jer da bismo bili posrednici moraju nas prihvatiti obje strane.

Upravo zbog gerilaca i drugih čimbenika, kao što su prirodne tragedije, među zemaljama Južne Amerike, Kolumbija ima najviše raseljenih osoba, osobito onih koji su sa sela došli u gradove. Mnogo moramo učiniti za te ljude koji su sve izgubili, ne zaboravljajući situaciju migranata koji dolaze iz Venezuele. Mjesna Crkva i cijela zemlja svim mogućim sredstvima pokušavaju im pomoći, no sve je teže. Neki biskupi koji žive uz granicu s Venezuelom kažu da su dostigli krajnju granicu i ne mogu učiniti više. Vidjet ćemo kako dalje, ali volja za to postoji – zaključio je generalni tajnik Kolumbijske biskupske konferencije, biskup Elkin Fernando Álvarez Botero.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: