HomenajaveKorizmena tribina „Tražiti istinu – imamo li tu mogućnost?“

Korizmena tribina „Tražiti istinu – imamo li tu mogućnost?“

Treća u nizu Tribina korizmenih petaka, koje organizira Beogradska nadbiskupija, održat će se na blagdan Blagovijesti, u petak, 25. marta 2022. godine u 19.00 sati u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, Hadži Milentijeva 75, Beograd (Multimedijalna dvorana Pastoralnog centra Papa Ivan Dobri). Tema tribine biti će „Tražiti istinu – imamo li tu mogućnost?“. Na tribini gostuje mons. dr. Andrija Anišić s Teološko-katehetskog instituta Subotičke biskupije koji će temu sagledati iz dvije perspektive: kao moralni teolog i kao dugogodišnji medijski djelatnik.

Prije same tribine mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, predvodit će molitvu za mir koja započinje u 17.00 sati klanjanjem u šutnji pred Presvetim, u 17.30 pobožnost je Križnoga puta, a u 18.00 sati euharistijsko slavlje. Na koncu misnoga slavlja pred likom Blažene Djevice Marije Nadbiskup će izmoliti istu posvetnu molitvu Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Matijinu koju će toga dana izmoliti i sam Sveti Otac.

Dr. Andrija Anišić rođen je 1957. u Hrvatskom Majuru. Srednju školu je pohađao u Subotici, biskupijsku klasičnu gimnaziju Paulinum. Akademske godine 1977/78. upisao je studij bogoslovlja na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu, a diplomirao je 1984. i iste godine zaređen je za svećenika Subotičke biskupije. Godinu dana je kao svećenik bio prefektom sjemeništa „Paulinum“ te tajnik Subotičke biskupije. Od 1994. godine župnik je u subotičkoj župi sv. Roka. U isto vrijem uređivao je katolički list Zvonik od 1994. do 2007. godine, a od 1994. godine predaje moralno bogoslovlje na Teološko-katehetskom institutu Subotičke biskupije.

U Zagrebu je 2007. magistrirao moralnu teologiju na Katoličkome bogoslovnom fakultetu, a na temu “Bračni i obiteljski moral u djelima Ivana Antunovića – Bog s čoviekom na zemlji i čovik s Bogom u svojim molba i prošnja”. Na istom fakultetu 2013. godine obranio je doktorsku disertaciju pod naslovom “Vjersko – moralna obnova braka i obitelji – model opstanka i napretka naroda u djelima Ivana Antunovića”.

Godine 2009. objavio je prvu knjigu pod naslovom „Moliti i ljubiti“, a druga knjiga objavljujna mu je 2013. godine kao njegova doktorska disertacija.

Predsjednik je Udruge bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” koja od 2014. organizira Dužijancu.

Bio je članom uredništva listova Bačko klasje i kalendara Subotičke Danice od svog zaređenja. Radio je kao urednik u katoličkog časopisa Zvonik, kojeg je uređivao od osnutka do svibnja 2007, a poslije toga je ostao u uredništvu. Pročelnik je i izdavača tog časopisa, odnosno izdavačkoga odjela Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović”, a ujedno je i glavni urednik Radio Marije Srbije. Redovni je dopisnik Informativne katoličke agencije i zagrebačkog katoličkog tjednika Glas Koncila. Član je i Hrvatskog društva katoličkih novinara.

FOLLOW US ON: