HomevestiKorizmene duhovne vježbe. Papa: Sjedinjeni u molitvi jedni za druge

Korizmene duhovne vježbe. Papa: Sjedinjeni u molitvi jedni za druge

Knjiga “Imaj Gospodina na srcu”

Korizmene duhovne vježbe Rimske kurije ove se godine, zbog pandemije, neće održati u prisutnosti. Svim sudionicima je papa je darovao knjigu naslovljenu „Imaj Gospodina na srcu“, uzetu iz jednoga starog manuskripta iz XVII. stoljeća

Dom Božanskog Učitelja u Aricci, nedaleko od Rima, neće ove godine ugostiti Papu i njegove suradnike na korizmenim duhovnim vježbama, koje su se trebale održati od 21. do 26. februara. Papa Franjo je želio očitovati svoju blizinu i potaknuti sve na individualnu molitvu na udaljenosti, te je stoga svima darovao knjigu pod naslovom „Imaj Gospodina na srcu“. Knjigu je objavila izdavačka kuća San Paolo, a uredio ju je biskup Daniele Libanori.

Uz svaku knjigu priloženo je Papino pismo upućeno nadbiskupu Edgaru Peñi Parri, zamjeniku za opće poslove u Državnom tajništvu. Zbog nemogućnosti za zajedničku molitvu, Sveti Otac poziva sve članove kurije da duhovne vježbe obave gdje im je najprikladnije. Osim toga, poziva na sjedinjenje u molitvi. Siguran sam – napisao je – da će knjiga „Imaj Gospodina na srcu“ svima nama pomoći u duhovnom životu. Sjedinjeni u molitvi, jedni za druge – dodao je na kraju papa Franjo.

Spomenuta knjiga je vrlo stari rukopis, jedna vrsta zbirke bilježaka napisanih na crkvenom latinskom jeziku, vrlo vjerojatno iz XVII. stoljeća, koji je pronađen u Ferrari na jednoj od malih tržnica rabljenih knjiga na kojima se često mogu naći neočekivana lijepa iznenađenja. Biskup Libanori u predgovoru kaže da je uvjeren da je riječ o osobnim bilješkama za propovijedanje koje je redovnik, učitelj u samostanu svetoga Bartola namijenio svojim učenicima. Bilješke su također pune meditacija i napomena s mnogo biblijskih citata.

(vn/kmc)

FOLLOW US ON: